Kediler Kaç Ayda Doğurur?

You are currently viewing Kediler Kaç Ayda Doğurur?

Bir kedi sahibinin en büyük mutluluklarından biri evcil dostunun kendisi gibi sevimli mi sevimli yavruları olacağını öğrenmektir. Şüphesiz anne kediden daha büyük bir heyecan yaşayacağınız bu dönemde şüphesiz sizi birçok konu bekliyordur. Kedilerin hamilelik sonrasında ihtiyaç duyduğu bakım kadar bilinçli bir sahibe de gereksinimi vardır. Tam da bu noktada biz devreye giriyoruz! Kediler kaç günde doğurur, kedilerin hamilelik süresi ne kadardır, hangi mevsimde doğururlar ve ne kadar yavru verirler gibi birçok soruya yanıt aradık. Gelin her bir sorunun cevabını içeriğimizde keşfedelim!

Kedilerin Hamilelik Süresi Ne Kadar?

Evcil dostunuzu çiftleştirmeye karar verip hareket geçtiğiniz andan itibaren kendinizi mental olarak hazırlamaya başlamalısınız. Birlikte oldukça duygusal bir dönemden geçeceğiniz dostunuzla görece kısa bir zaman geçireceksiniz. Çünkü küçük ve narin bir ırk olan kediler, diğer hayvanlara kıyasla kısa bir hamilelik geçirir. Kedilerin hamilelik süresi, ortalama 63 – 67 gün arasıdır; yani yaklaşık 2 ay bir hafta kadar. Bu süre bazen 72 güne kadar uzayabilir. Ancak bir kedinin hangi gün hamile kaldığını tam olarak bilmek güçtür. Bunun cevabını kısmen veteriner hekiminiz verebileceği gibi onun söyleyeceği rakamlar da tahmini olacaktır. Yine de genel hatlarıyla “kediler kaç ay hamile kalır?” sorusuna verilebilecek en doğru ve yakın cevap yaklaşık 2 – 2 buçuk ay kadardır (1).

Gebeliğinin ilk bir – iki haftasında fiziksel olarak herhangi bir fiziksel belirti göstermeyecek olan evcil dostunuz, üçüncü haftadan itibaren belirgin bir karna sahip olacaktır. Ancak öncesinde yine de hamile kaldığına dair şüpheleriniz varsa veterinere götürerek teyit edebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Yavru Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

Kediler Ne Zaman Doğurur?

Bütün canlılar için belirli bir doğurganlık dönemi vardır. Bu durum kediler için de böyledir. Ancak halk arasında yaygın olarak bilinen mart ayı, bu sevimli canlılar için doğum yapılacak veya hamile kalınacak tek zaman değildir. Aksine onlar bu konuda epey şanslıdır çünkü üç haftada bir gibi kısa bir sürede hamilelik için uygun hale gelebilirler. Bu da kedilerin hamilelik süresinin adeta her bir kedi için üç haftada bir sıfırlandığı anlamına gelir. Kısaca kediler sadece mart ayında değil, yılın diledikleri zamanında her hamile kalabilir ve sonraki 2 – 2 buçuk ay içinde doğum yapabilirler. Bu nedenle kedi sahiplerinin çok dikkat etmesi, eğer dostlarının çiftleşmesini istemiyorlarsa önlem almaları gerekir.

Peki buna göre kediler yılda kaç kez doğurur? Bir kedinin yaklaşık 2 ay hamile kalıp her 3 haftalık doğurganlık döneminde çiftleştiğini düşünürsek; yılda 4 kez rahatlıkla hamile kalabileceğini söylemek mümkün. Ancak kediler çiftleşmeye her zaman hazır değildir. Bu nedenle yetişkin, sağlıklı ve çiftleşmeye açık bir dişi kedinin yılda ortalama 2 – 3 kez gebelik dönemine gireceğini varsayabiliriz. Bu da bizi kedilerin hamilelik süresinin yılda ortalama 4 – 6 ay olduğu sonucuna götürür.

Tek Seferde Kediler Kaç Tane Doğurur?

Her konuda olduğu gibi kedilerin kaç yavru doğuracağını bilmek veya tahmin etmek de oldukça zordur. Yine de bazı ortalama sayılardan bahsetmek mümkün. Bu ortalama sayıları belirleyen en önemli etmen ise kedinin yaşı. Eğer bir kedi henüz 1 – 2 yaşlarındayken ilk kez doğum yapıyorsa genellikle 2 ya da 3 yavru dünyaya getirir. Bunların bazıları hayatta kalmayabilir veya kalabilir. Bunun sebebi kedinin fiziksel anlamda henüz tam olarak doğuma hazır olmayışı olabilir. Öte yandan yetişkin ve ilk doğumunu gerçekleştirmiş bir kedi ikinci hamileliğinde 4 ve daha fazla kedi birden doğurabilir. Hatta sonraki dönemlerde 8 yavruya kadar çıkabilir. Üstelik kedilerin hamilelik süresi de aynı 2 aylık ortalama ile ilerler. Bu nedenle bir kedi için hamileliğinin ilk ayını doldurmadan ve veteriner yardımı olmadan kaç tane doğuracağını bilmek zordur. Kediler gerçekten de sürprizlerle dolu değil mi?