Köpek Irkları Nelerdir? Görseller ve Açıklamalar ile Anlatım

You are currently viewing Köpek Irkları Nelerdir? Görseller ve Açıklamalar ile Anlatım

Köpek ırkı, insanoğlunun yaradılışından itibaren yanında olup ona dostluk eden, en yakın arkadaşı olan ve insanoğlunun sanat eserlerinde dostluğu sembolize etmek için kullandığı, kadim dosttur. Zaman içerisinde hayatımızdaki yeri oldukça değişse de önemi hiçbir zaman değişmedi.

Önceleri av hayvanı olarak kullanılan köpekler, zaman içerinde bekçilik, çobanlık ve en sonunda da hak etti rahatlığa yani evimizdeki yerine kavuştu. Pek çok kültürde mitolojik öğe olarak da bulunan köpek insanın kadim dostu ve en yakın arkadaşıdır.

Köpekler kendi içlerinde pek çok farklı ırka ve türe ayrılırlar, bu içeriğimizde bu köpek ırkları arasından bazılarını sizler için sıraladık, gelin bu ırkları birlikte inceleyelim.


10. Pomeranian

Küçük sevimli vücut yapısı ve harika tüyleriyle müthiş bir görünüme sahip olan Pomerainan köpek ırkı diğer köpek ırkları ile kıyaslandığında kolayca öne çıkan bir köpek ırkı durumundadır. Sadece görünüşüyle bile öne çıkmasından ötürü dünya üzerinde en çok bakılan köpek ırkları arasındadır.

Müthiş bir zekaya sahip olan Pomeranian  türü, eğitilmeye son derece açık olup, müthiş derece hızlı bir şekilde eğitilebilirler. Sakin karakteri de zekası ile doğru orantıda olan bu eşsiz köpek ırkı, oldukça sakin ve arkadaş canlısıdır.

Küçük bedenine karşı sahip olduğu büyük enerji le sürekli oyun oynamak ve sahibiyle vakit geçirmek isteyen Pomeranian köpek ırkı, harika bir ev köpeğidir. Genellikle 20 cm boyunda olan bu köpek ırkı ağırlık olarak ise 3,5 kg civarında olabilir.

Genellikle kızıl ağırlıklı tüylere sahip olan Pomeranian köpek ırkı, beyaz, siyah ve krem renklerinde de görülebilmektedir. Diğer küçük köpek ırkları ile kıyaslandığında kendine güveni daha fazla olan Pomeranian köpek ırkı, sahibinin kucağında değil kendi ayaklarının üzerinde durmaktan hoşlanır.

Tüm bu özelliklerinden olsa gerek ki Pomeranian köpek ırkı, dünya üzerinde en çok beslenen köpek ırkları arasındadır.

PetSurfer ekibi olarak, bu içeriğimizde köpek ırkları hakkında elimizden geldiğince, sizlere bilgi vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Köpekler hakkında daha fazlasını öğrenmek için, PetSurfer‘ı takipte kalın!

İlginizi çekebilir: Köpeğiniz Size Ne Anlatıyor?


9. Pekinez

Pekinez türü, süs köpeği olarak adlandırılmaktadır. Son derece sevimli görünüşünden dolayı son derece popüler bir tür olan bu sevimli köpek, küçük boyutlarına karşı büyük bir kalbe ve cesarete sahiptir.

Pekinez türü genellikle 6-7 kg ağırlığında olup 13-15 cm arasında bir boy ortalamasına sahiptir. Ortalama yaşam süreleri 12-16 yıl arasında değişen bu sevimli tür, harika bir süs köpeğidir.

Hareket etmeyi sevmeyen ve uzun süre hareketsiz kalabilen bu harika köpek ırkı, son derece iyi bir rol yapabilme yeteneğine sahiptir. Diğer hayvanlar ve köpek ırkları ile harika ilişkiler kurabilen bu uysal canlılar, yabancılara ve çocuklara karşı da son derece sevecen davranabilirler.

Son derece detaylı bir bakıma ihtiyaç duyan Pekinez köpek ırkı, sık ve uzun tüylerinin bakımına saatler isteyebilir. Uzun tüylerine karşın, pek fazla tüy dökmeyen bu tür, hastalıklara ve hastalanmaya karşı son derece zayıf bir yapıya sahiptir.

Tüm bu sebeplerden ötürü, Pekinez köpek ırkı dünya çapında en çok tercih edilen köpek ırkları arasındadır.

İlginizi çekebilir: Dünyanın En Küçük Köpek Türleri


6. Pitbull

Pitbull, günümüzde dünyanın en ünlü ve en çok tercih edilen köpeklerinden birisidir. Pitbull hakkındaki genel kanı saldırgan, vahşi hatta ölümcül olduğu yönündedir. Ancak bilinenin aksine doğru eğitim verilerek son derece sakin ve arkadaş canlısı hale getirilebilir.

Geçmişte av köpeği olarak kullanılan Pitbull, artık günümüzde bekçi köpeği hatta ev köpeği haline geldi. Sahibine son derece bağlı kişiliğe sahip olan Pitbull, sahibine karşı bebek gibi davranır, sürekli oyun oynamak ister, yüksek enerjisi ve kendini sevdirmek istemesi öne çıkan özellikleridir.

Çevresindeki yabancılara havlamak yerine koklayan pitbull sonrasında oyuna oynamaya yönelik hareketler sergiler. Sadece bu davranıştan yola çıkarak tehlikeli değil dost canlısı olduğuna kanaat getirebiliriz.

Erkek pitbullların ortalama yüksekliği 45-48 cm arasında iken, dişilerde ise bu 43-47 cm arası olarak değişmektedir. Ağırlıkları ise 22 ile 30 kg arası değişmektedir. Kaslı gövdenin yanı sıra oldukça çevik bir vücut yapısı vardır.

İlginizi çekebilir: Köpeklerin Banyosu Nasıl ve Ne Sıklıklar Yaptırılmalıdır?


1. Bulldog

Bulldog, 1835 yılına kadar İngiltere’de boğa ve ayı avlayarak yapılan kan sporları adı verilen dövüşler için üretilmiş bir köpek ırkıdır. 1835 yılına kadar sadece av köpeği olarak kullanılan Bulldog, kan sporları yasaklanınca, korunmaya ve üretilmeye devam edildi. Önceleri vahşi ve asi bir yapıya sahip olan Bulldog’un kavgacı yapısı zaman içerisinde evrilerek sakin ve sessiz bir ev köpeğine dönüştü.

Yetişkin bir Bulldog ortalama olarak 22 kg’dır. Boyu ise ortalama olarak 33-38 cm arasıdır. Vücudunun geri kalanına nazaran daha iri olan kafasından dolayı doğumları sadece sezaryenle yapılır. Yassı surat yapısından dolayı pek çok solunum rahatsızlığı yaşayabilir bu nedenle sıcaktan oldukça etkilenir. Oldukça sert bir görünüme sahip olsa da, karakter olarak görüntüsünün tam tersidir. Oldukça sevecen, dost canlısı ve güvenilir bir karakteri vardır. Hem diğer ev hayvanlarıyla hem de çocuklarla oldukça iyi ilişkiler kurabilir. Ancak hoşlanmadığı insanlara karşı oldukça sert davranabilir.

Mutlu olması için sadece ilgi görmesi yeten Bulldog, horlaması ve akan salyasıyla ünlüdür. Mükemmel bir ev köpeğidir, apartmanda da rahatlıkla bakılabilir, çünkü ev içinde çok fazla hareket etmez.


8. Jack Russell terrier

Jack Russell terrier cinsi, zekası ve enerjik tavırlarıyla öne çıkan bir köpek ırkı olup, dünya çapında üne sahip, popüler bir türdür. İlk olarak 1795 yılında İngiltere’de ortaya çıkan Jack Russell terrier türü, başlarda av köpeği olarak kullanılmaktaydı.

Diğer türlerle kıyaslandığında son derece minik olarak adlandırılabilecek vücut ölçülerin sahip olan Jack Russell terrier türünün boyları, erkekler 25-40 cm olabiliyorken bu skala dişiler 20-37 cm arasında değişebiliyor.

Genellikle beyaz tüylerin ağırlıkta olduğu küçük vücutları, kısa tüylerden oluşmaktadır. Kuyrukları ve kafalarında ise kızıl, siyah veya kahverengi benekler görmek ise oldukça olasıdır.

Jack Russell terrier türü, genellikle rol yapma özelliğiyle akla gelmektedir. Oyun oynamaya bayıla bu sevimli köpek ırkı diğer köpeklerle pek de iyi ilişkiler kuramaz. Genellikle bahçeli evlerde bakılan bu tür, apartman hayatına elverişli bir köpek ırkı değildir.

Jack Russel terrier türü, sürekli olarak oyun oynamaya bayıldığından, çocuklarla ilişkileri son derece iyidir. Bunun yanı sıra aile olarak benimsediği sahiplerine karşı son derece bağlı ve sevgi doludurlar. Zaman zaman çok havlayabilen bu tür, harika bir kazıcı olup, diğer köpeklere kıyasla en iyi kazma yeteneğine sahip köpek ırkı olarak adlandırılabilir.

Diğer köpek ırkları ile kıyaslandığında bakımı çok daha kolay olan bu Jack Russell terrier, enerjik yapısının getirisi olan sürekli hareket etme halinden dolayı, diğer köpeklerden farklı olarak daha fazla banyo yapmaya ihtiyaç duyabilir.


7. Çov-Çov (Çin Aslanı)

Çov-Çov nam-ı diğer Çin aslanı, anavatanı Çin olup dünyanın eski ve en saf ırklarında biridir. M.Ö 200’lere ait tarihi eserlerde Çov-Çov’ların tasvir edildiği görülmüştür. Yapılan araştırmalar sonucu Çov-Çov tarihinin daha da eskilere dayandığı tahmin ediliyor. Mükemmel bir aile köpeği olan Çov-Çov oldukça usludur.

Yetişkin erkek Çin Aslanları ortalama olarak 56 cm boyunda olurken, dişilerde ise 51 cm’dir. Ağırlıkları 20-31 kg arası olarak değişmektedir. Tüm bedenleri tek renk olarak, siyah, kızıl, mavi, krem rengi ya da beyaz olabilir.

Özgülüğüne çok düşkün olan Çov-Çovlar, diğer köpekler arasında dominant bir tavır sergilerler. Çov-Çov köpekler oldukça sadıktır ancak sadece bir kişiye bağlanır. Çov-Çovların eğitilmesi oldukça zordur. Bazı uzmanlar kısa tüylü Çov-Çovların uzun tüylülere nazaran daha hızlı öğrendiğini iddia ediyor.

Sıcağı hiç sevmeyen Çin Aslanı, tasma takılmasını da hiç sevmezler. Genelde sakin, uslu ve cana yakın olan Çov-Çovlar, 2-4 aylık olduktan itibaren sosyalleştirilmeye başlamazsa koruyuculaşırlar.

Uslu, sessiz ve sakin olan Çov-Çovlar, çocuklarla da iyi ilişkiler kurabildiğinden, mükemmel ev köpeği olabilirler. Günümüzde aile köpeği olmasının yanı sıra bekçi köpeği olarak da kullanılmaktadır. Tüm bu sebeplerden ötürü Çov-Çovlar dünya üzerinde en çok tercih edilen köpek ırkları arasındadır


5. Rottweiler

Kökeni Antik Roma’ya kadar uzanan Rottweiler, oldukça güvenilir ve zeki mizacından dolayı en çok tercih edilen köpek türlerinde biridir. Diğer köpek türlerine nazaran güçlü ve sağlam içgüdülere sahip olması tercih edilme oranını oldukça arttırmaktadır.

Genellikle insanlar Rottweiler türünün saldırgan ve tehlikeli olduğunu düşünürler fakat durum pek de öyle değildir. Rottweiler türü sahibiyle sağlam bağlar kuran ve ailesine önem verem bir köpek türüdür. Eğitilmediği durumlarda görülen saldırgan tavırları kolay ve çabuk öğrenen yapısıyla rahatça eğitilebilir.

Yüksek enerjiye sahip olduğunda günlük egzersiz yapmaya ihtiyaç duyan Rottweiler, uzun yürüyüşler yapmaktan ve hareketli oyunlar oynamaktan hoşlanır. Bu sebeple bahçeli ve geniş evler için harika bir ev köpeği olabilirken apartmanlarda pek tercih edilmez.

Rottweilerlar iri yapılı, kaslı ve oldukça dayanıklı bir köpek türüdür. Erkek Rottweiler ortalama 40-60 kg ağırlıktayken dişiler ise 30-45 kg arasında bir ağırlığa sahiptiler. İki katmanlı, parlak bir tüy yapıları vardır, genellikle keskin ve şüpheci bakışları ise onları sert gösterir. Diğer türlere göre orta büyüklükte kafa yapıları, kavisli burunları ve iri burun delikleri vardır. Güçlü çeneleriyle birlikte karakteristik bir görünüme sahiptirler.

İlginizi Çekebilir: Dünyanın En Büyük Köpek Türleri


4. Kangal

Kangal, Orta Asya’dan göçebe Türk boyları tarafından Anadolu’ya getirilmiştir. Sivas’ın Kangal ilçesine de adını veren Kangal Çoban köpeği, 17. Yüzyıldan itibaren Osmanlı ordusunda da kendine yer bulmuştur. Romalılar, Kangal köpeğine, aslana benzettiği için latince de aslan demek olan “Samson” demişlerdir. Evliya Çelebi de Seyahatname’sinde Kangalların aslan kadar güçlü ve cüsseli olduğunu yazmıştır.

Kangal köpeği, genellikle çoban köpeği olarak bilinse de bekçi köpeği daha uygun bir tanım olacaktır. Kangallar da diğer çoban köpekleri gibi sürüyü yönetme ve yönlendirmede ustadırlar. Ancak Kangal köpekleri çoban köpeği içgüdülerinden değil, sahibine olan bağlılığından dolayı onun sahip oldu şeyleri korudukları için çobanlık yaparlar. Bu nedenle sahibi dışında insanlara ve diğer hayvanlara karşı oldukça serttir. Türkiye’nin yanı sıra Namibya’da çiftçiler tarafında kullanılırlar.

Kangal köpeği, cesur, çevik, zeki ve önsezileri kuvvetli bir bekçi köpeğidir. Sahibine karşı çok sıkı olan bağından ötürü yüzyıllardır Anadolu insanının en çok tercih ettiği çoban ve bekçi köpeğidir.

Bilinen herhangi bir sağlık problemine yatkınlığı yoktur. Yılda iki kez tüy değiştirirler. Bu nedenle kürk bakımına ihtiyacı vardır. Kangal köpekleri temizliğine oldukça düşkün olduğundan her gün tüylerini fır&c

Bu yazıda 98 yorum var

  1. Hemşire Seks Filmi izle

    Türkçede Tanışma ve Selamlaşma. Türkçe’de tanışma ve selamlaşma diyalogları içinde bazı sözcük ve soru kalıpları kullanılır.
    Bu kalıpların resmi ve günlük olarak kullanım şekilleri vardır.
    Resmi kullanım şekli hem ” siz ” dili kullanımı hem de sözcüklerin sonlarına ilave edilen eklerle yapılır.
    ” Adın.

  2. zoritoler imol

    I am continually searching online for tips that can facilitate me. Thanks!

  3. An interesting discussion is worth comment. I think that you should write more on this topic, it might not be a taboo subject but generally people are not enough to speak on such topics. To the next. Cheers

  4. Hello There. I found your blog using msn. This is a really smartly written article. I will make sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thank you for the post. I will definitely return.

  5. https://g.co/kgs/d9rpwB

    I truly appreciate this post. I have been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thanks again

  6. graliontorile

    Some times its a pain in the ass to read what blog owners wrote but this site is very user genial! .

  7. Larryopisp

    [url=https://over-the-counter-drug.com/#]best over the counter hair color[/url] over the counter

  8. dopaspips

    Control NHE3 loxlox mice respond to application of DIDS 40 mg kg ip caffeine 45 mg kg, 3 of body wt via oral gavage with a significantly lower urinary flow rate and urinary Na and Cl excretion compared with vehicle 0 kamagra india cheap

  9. Larryopisp

    [url=https://over-the-counter-drug.com/#]tamiflu over the counter[/url] hydroxychloroquine over the counter

  10. Larryopisp

    [url=https://over-the-counter-drug.com/#]rightsource over the counter[/url] over the counter pain meds for dogs

  11. RafaelWiz

    https://zithromax.science/# zithromax antibiotic
    [url=https://zithromax.science/#]cheap zithromax[/url] how much is zithromax 250 mg

  12. RafaelWiz

    https://stromectol.science/# stromectol 3 mg tablets price
    [url=https://amoxil.science/#]buy amoxil[/url] amoxicillin 500

  13. RafaelWiz

    https://amoxil.science/# azithromycin amoxicillin
    [url=https://stromectol.science/#]generic name for ivermectin[/url] stromectol order

  14. Ronaldrisse

    Comprehensive side effect and adverse reaction information. Top 100 Searched Drugs.
    stromectol how much it cost
    Some trends of drugs. Actual trends of drug.

  15. JesseStElm

    What side effects can this medication cause? Read here.
    ivermectin 3 mg
    Get information now. Some trends of drugs.

  16. JamesMak

    Long-Term Effects. Read information now.
    https://stromectolst.com/# oral ivermectin cost
    п»їMedicament prescribing information. Commonly Used Drugs Charts.

  17. Kevinlal

    Generic Name. What side effects can this medication cause?
    [url=https://stromectolst.com/#]stromectol in canada[/url]
    Definitive journal of drugs and therapeutics. Learn about the side effects, dosages, and interactions.

  18. Ronaldrisse

    Top 100 Searched Drugs. Everything what you want to know about pills.
    https://stromectolst.com/# stromectol online
    п»їMedicament prescribing information. Everything what you want to know about pills.

  19. ZacharyTab

    What side effects can this medication cause? п»їMedicament prescribing information.
    [url=https://stromectolst.com/#]ivermectin pill cost[/url]
    Drug information. Definitive journal of drugs and therapeutics.

  20. dopaspips

    Israeli researchers published details involving problems experienced by a 63 year old woman, as well as a review of other existing literature on the link between Reclast and seizures in a report published last month in the medical journal AACE Clinical Case Reports generico de kamagra

  21. Kevinlal

    What side effects can this medication cause? Prescription Drug Information, Interactions & Side.
    [url=https://stromectolst.com/#]stromectol 12mg[/url]
    Get information now. Everything about medicine.

  22. Ronaldrisse

    Get here. Definitive journal of drugs and therapeutics.
    cost of ivermectin
    Some trends of drugs. Definitive journal of drugs and therapeutics.

  23. ZacharyTab

    Everything information about medication. Drug information.
    [url=https://stromectolst.com/#]stromectol online[/url]
    safe and effective drugs are available. Definitive journal of drugs and therapeutics.

  24. Kevinlal

    Read information now. What side effects can this medication cause?
    https://stromectolst.com/# stromectol 0.5 mg
    What side effects can this medication cause? Best and news about drug.

  25. Ronaldrisse

    Everything information about medication. drug information and news for professionals and consumers.
    [url=https://stromectolst.com/#]cost of ivermectin lotion[/url]
    Commonly Used Drugs Charts. Everything information about medication.

  26. Kevinlal

    Some trends of drugs. Everything what you want to know about pills.
    https://stromectolst.com/# ivermectin pill cost
    Some are medicines that help people when doctors prescribe. Everything what you want to know about pills.

  27. JesseStElm

    п»їMedicament prescribing information. Everything about medicine.
    [url=https://stromectolst.com/#]ivermectin 90 mg[/url]
    Get here. Get information now.

  28. Kevinlal

    Prescription Drug Information, Interactions & Side. Top 100 Searched Drugs.
    stromectol cream
    Learn about the side effects, dosages, and interactions. Read here.

  29. ZacharyTab

    Some trends of drugs. What side effects can this medication cause?
    [url=https://stromectolst.com/#]stromectol online[/url]
    Drug information. earch our drug database.

  30. Ronaldrisse

    Read now. Cautions.
    https://stromectolst.com/# stromectol uk buy
    Actual trends of drug. Read information now.

  31. DavidSof

    Some trends of drugs. Prescription Drug Information, Interactions & Side.
    [url=https://levaquin.science/#]buy levaquin without a prescription[/url]
    Prescription Drug Information, Interactions & Side. What side effects can this medication cause?

  32. JamesHab

    What side effects can this medication cause? Medscape Drugs & Diseases. https://avodart.science/# buying generic avodart without prescription
    All trends of medicament. Commonly Used Drugs Charts.

  33. WillieAspiz

    Medscape Drugs & Diseases. п»їMedicament prescribing information.
    lisinopril 5mg buy
    Commonly Used Drugs Charts. Read here.

  34. Donaldkef

    Drug information. drug information and news for professionals and consumers.
    where buy mobic for sale
    Best and news about drug. Some trends of drugs.

  35. DavidSof

    Generic Name. All trends of medicament.
    can you buy cheap nexium prices
    drug information and news for professionals and consumers. Read here.

  36. WillieAspiz

    Get information now. Everything information about medication.
    [url=https://lisinopril.science/#]lisinopril generic price[/url]
    Generic Name. Generic Name.

  37. Jamesdox

    Read information now. Best and news about drug. https://avodart.science/# where to buy generic avodart without insurance
    Best and news about drug. Get here.

  38. Donaldkef

    Best and news about drug. What side effects can this medication cause?
    https://levaquin.science/# where can i buy levaquin price
    Medscape Drugs & Diseases. safe and effective drugs are available.

  39. JamesHab

    Read now. What side effects can this medication cause?
    buy zestril 20 mg online
    Cautions. Everything about medicine.

  40. DavidSof

    Definitive journal of drugs and therapeutics. Prescription Drug Information, Interactions & Side.
    [url=https://nexium.top/#]how to get cheap nexium prices[/url]
    Comprehensive side effect and adverse reaction information. Get here.

  41. WillieAspiz

    Generic Name. Read now.
    [url=https://nexium.top/#]can i purchase cheap nexium without insurance[/url]
    Some are medicines that help people when doctors prescribe. Drug information.

  42. Donaldkef

    safe and effective drugs are available. Everything what you want to know about pills.
    purchase lisinopril 10 mg
    Commonly Used Drugs Charts. Medscape Drugs & Diseases.

  43. DennisAcara

    Learn about the side effects, dosages, and interactions. safe and effective drugs are available.
    https://azithromycins.com/ where to get zithromax over the counter
    Drugs information sheet. Everything about medicine.

  44. Donaldovefe

    Everything information about medication. Prescription Drug Information, Interactions & Side.
    [url=https://azithromycins.com/]buy zithromax 1000mg online[/url]
    Commonly Used Drugs Charts. Best and news about drug.

  45. DennisAcara

    safe and effective drugs are available. Comprehensive side effect and adverse reaction information.
    https://clomiphenes.online where buy generic clomid no prescription
    Best and news about drug. drug information and news for professionals and consumers.

  46. AaronJarie

    Best and news about drug. What side effects can this medication cause?
    cost of clomid no prescription
    Everything information about medication. Get warning information here.

  47. JamespaL

    Learn about the side effects, dosages, and interactions. Get warning information here.
    zithromax 500 tablet
    drug information and news for professionals and consumers. Prescription Drug Information, Interactions & Side.

  48. DavidWat

    Definitive journal of drugs and therapeutics. Long-Term Effects. amoxicillin buy no prescription
    earch our drug database. All trends of medicament.

  49. DennisAcara

    All trends of medicament. safe and effective drugs are available. https://amoxicillins.com/ cost of amoxicillin prescription
    Definitive journal of drugs and therapeutics. Comprehensive side effect and adverse reaction information.

  50. JamespaL

    Medscape Drugs & Diseases. Read now.
    https://clomiphenes.online buy cheap clomid no prescription
    Everything what you want to know about pills. Commonly Used Drugs Charts.

  51. DavidWat

    What side effects can this medication cause? What side effects can this medication cause?
    where to get generic clomid pill
    Read now. Generic Name.

  52. Donaldovefe

    Some trends of drugs. Drug information.
    https://finasteridest.online buy cheap propecia pill
    Everything about medicine. What side effects can this medication cause?

  53. AaronJarie

    Best and news about drug. Generic Name.
    [url=https://azithromycins.com/]zithromax 500 mg lowest price pharmacy online[/url]
    What side effects can this medication cause? drug information and news for professionals and consumers.

  54. JamespaL

    Some are medicines that help people when doctors prescribe. Some trends of drugs. buy amoxicillin 500mg canada
    Learn about the side effects, dosages, and interactions. All trends of medicament.

  55. DavidWat

    Some are medicines that help people when doctors prescribe. Medicament prescribing information.
    can i get clomid pill
    Drugs information sheet. Some are medicines that help people when doctors prescribe.

  56. JamespaL

    Get here. Read information now.
    https://azithromycins.online/ zithromax cost uk
    Comprehensive side effect and adverse reaction information. drug information and news for professionals and consumers.

  57. RobertEteno

    drug information and news for professionals and consumers. Get warning information here.
    https://edonlinefast.com ed pills online
    Read information now. Commonly Used Drugs Charts.

  58. Donaldovefe

    Read information now. All trends of medicament.
    generic zithromax india
    safe and effective drugs are available. What side effects can this medication cause?

  59. Mortonkix

    Long-Term Effects. Best and news about drug.
    https://edonlinefast.com best ed treatment
    Commonly Used Drugs Charts. Some trends of drugs.

  60. PhilipExato

    safe and effective drugs are available. Long-Term Effects.
    ed treatments
    Get information now. Read information now.

  61. RobertEteno

    Actual trends of drug. Commonly Used Drugs Charts.
    ed remedies
    Best and news about drug. Read here.

  62. Mortonkix

    Get information now. Get here.
    best pill for ed
    Read now. Learn about the side effects, dosages, and interactions.

  63. Efrenphels

    Read information now. Read now.
    [url=https://edonlinefast.com]erectile dysfunction drugs[/url]
    Comprehensive side effect and adverse reaction information. Some trends of drugs.

  64. PhilipExato

    All trends of medicament. What side effects can this medication cause?
    https://edonlinefast.com ed medications online
    Read information now. Top 100 Searched Drugs.

  65. RobertEteno

    Long-Term Effects. Actual trends of drug.
    https://edonlinefast.com male ed drugs
    Everything about medicine. Read information now.

  66. RobertEteno

    What side effects can this medication cause? Drug information.
    drugs from canada
    Everything what you want to know about pills. What side effects can this medication cause?

  67. MichaelBek

    What side effects can this medication cause? Actual trends of drug.
    https://canadianfast.com/# cheap pet meds without vet prescription
    Some are medicines that help people when doctors prescribe. п»їMedicament prescribing information.

  68. EdgarKex

    Some trends of drugs. Top 100 Searched Drugs.
    https://canadianfast.online/# buy prescription drugs without doctor
    Medscape Drugs & Diseases. Get warning information here.

  69. Jeffreydrast

    Top 100 Searched Drugs. Get here.
    https://canadianfast.online/# buy prescription drugs online
    Medscape Drugs & Diseases. All trends of medicament.

  70. VictorFix

    Everything information about medication. Read now.
    https://canadianfast.com/# cheap pet meds without vet prescription
    Read here. Get information now.

  71. RobertEteno

    Generic Name. Some trends of drugs.
    https://canadianfast.com/# canadian online pharmacy
    earch our drug database. Medscape Drugs & Diseases.

  72. EdgarKex

    Long-Term Effects. Some trends of drugs.
    https://canadianfast.com/# prescription drugs without prior prescription
    What side effects can this medication cause? Everything what you want to know about pills.

  73. Jeffreydrast

    Actual trends of drug. Get information now.
    https://canadianfast.com/# discount prescription drugs
    Read here. Generic Name.

  74. MichaelBek

    Best and news about drug. п»їMedicament prescribing information.
    https://canadianfast.com/# best canadian online pharmacy
    Comprehensive side effect and adverse reaction information. Everything about medicine.

  75. Jeffreydrast

    Everything about medicine. Actual trends of drug.
    [url=https://canadianfast.com/#]pet antibiotics without vet prescription[/url]
    Drug information. Read now.

  76. EdgarKex

    Commonly Used Drugs Charts. Everything about medicine.
    reddit canadian pharmacy
    Read here. Some trends of drugs.

  77. RobertEteno

    Some are medicines that help people when doctors prescribe. п»їMedicament prescribing information.
    canadian pharmacy cheap
    Everything about medicine. Get warning information here.

  78. VictorFix

    Best and news about drug. Actual trends of drug.
    [url=https://canadianfast.online/#]buy prescription drugs from india[/url]
    Get here. Generic Name.

  79. Jeffreydrast

    Generic Name. Actual trends of drug.
    https://canadianfast.com/# prescription drugs online without doctor
    Comprehensive side effect and adverse reaction information. Everything what you want to know about pills.

Bir cevap yazın