Özellikle apartman dairesinde yaşayan köpek sahipleri kapı çaldığında, eve sipariş ya da misafirleri geldiğinde kontrolsüz havlama davranışı gösterirler. Bu da çoğu zaman köpek sahiplerini ya zor durumda bırakır ya da kendilerinin bile korkmalarına neden olabilir. Bu yazımızda çok sık yaşanan köpek davranışlarından biri olan bu durumu anlamak ve bu konuda neler yapılabileceğine dair kısa bir yazı hazırladık. Gelin birlikte keşfedelim!
Kapı Çaldığında Köpeklerde Havlama Nedenleri
Öncelikle kapı çalmayı köpeğinizin zihninde normalleştirebilmeniz için ufak egzersizler yapmanız gerekiyor. Günde bir iki kez, 2-3 dakikalık oldukça kolay bu egzersizleri uyguladığınız zaman köpeğinizin kafasında bazı şeyleri şekillendirmiş olacaksınız. İlk önce kapı çaldığında kontrolsüz olan bir köpeğin başına neler gelebileceğine, sizin nasıl sıkıntılar yaşayabileceğinize bir bakalım.
İlk olarak şunu hatırlamalıyız ki birçok köpek kapı çaldığında alarm durumuna geçer ve bu normaldir. Kapı ziline karşı köpek havlaması, aslında doğaları gereği onların size “dışarıda bir şey var” haberini vermesidir. Kapı çaldığında köpeğiniz birkaç kez havlıyorsa bu kabul edilebilir bir durum olsa da eğer ki bu havlamalar kesintisiz bir şekilde kriz haline dönüyorsa işte orada çözülmesi gereken köpek davranışlarından biri var demektir. Kapı, köpeğinizin dışarıyla bağlantısının kurulduğu yerdir. Sizin işten eve geldiğiniz, size kavuştuğu yerdir. Köpekler sosyal hayvanlar oldukları için misafirin, onu seven insanların geldiği yer de kapıdır.
Köpeğiniz ne kadar iyi huylu olursa olsun, kapı dışında kontrol edemediğiniz bir durum olabilir. Köpekten korkan karşı komşunuz çıkabilir, ani bir reaksiyonla köpeğiniz travmatize bir durum yaşayabilir. Kapı çaldığında köpeğiniz kapıya doğru yönelir; bu sırada kapıyı açtığınızda dışarı da çıkabilir. O yüzden kapı önünde köpeğin kontrol altında tutulması çok önemlidir.
Köpeklerde Havlamayı Durdurmak İçin Yapmanız Gerekenler
Kapı çaldığında öncelikli olarak yapmamanız gerekenleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Kapı önünde köpeğinizi ayağınızla iterek dışarı çıkmasını önlemeye çalışmak
- Tasmasından tutarak negatif bir duygu durumu yaşatmak
- Elle tutarak gelen kişiyle iletişim kurmak
- Kapı çaldığında köpeği başka bir odaya kapatmak
Bu durumların hepsi köpeğinizin kafasında negatif ilişkilendirmeler yaratır. Bu da bazen köpek havlamasını tetikleyebilecek düzeyde sorun yaratabilir. Sadece başkası geldiğinde değil; siz de eve geldiğinizde köpeğinize abartılı şekilde sevgi göstermek yerine yarım dakika sakince, aşırı sevinç göstermeden bu durumu normalize etmelisiniz.
Peki köpeklerde havlama eğilimini azaltmak için nasıl egzersizler yapılabilir?
Öncelikle kapınıza yakın bir bölgeye ödüller koyarak başlayın. Portmantonuzda ya da bir sepetin içinde köpeğinizin ulaşamayacağı bir yerlere kuru ödül mamalarını yerleştirebilirsiniz. Genelde kapı önlerinde bir paspas ya da kilim bulunur. Bunu bir işaretleme noktası olarak kullanabilirsiniz. Evin kapısını açtığınızda ve kapattığınızda köpeğiniz otururken size baktığında onu ödüllendirebilirsiniz. Her kapıyı açtığınızda hala oturuyorsa ve size bakıyorsa ödüllendirin. Kapıyı kapatın ve size baktığında tekrar ödüllendirin. Size odaklandığı her an köpeğinizi ödüllendirin. Bu durum kapının açılıp kapanmasına karşı köpeğinizi duyarsızlaştıracak ve size odaklanmasını sağlayacak. Böylece köpek havlamasını büyük oranda kontrol altında tutmuş olacaksınız. Burada paspas veya kilim gibi kapıya mesafesi olan bir yeri kullanmak köpeğinizin kapıya karşı bir alan oluşturmasına yardımcı olur. Kapıyla burun buruna gelmeyecek şekilde 1-2 metrelik bir mesafede bu egzersizi uygulayabilirsiniz. Günde 2-3 sefer art arda olmayacak şekilde farklı zaman dilimlerinde 2-3 dakika yaparsanız, köpeğinizin mümkün olduğunca kapıya karşı duyarsız kalmasını sağlayacaksınız. Böylece dışarıya değil size odaklanarak, dışarıya karşı olabilecek abartılı davranışlarını da minimuma indirmiş olursunuz.
Peki zil çaldığında köpek havlaması için ne yapabilirsiniz?
Farz edin ki köpeğinizle evinizde televizyon seyrederken oturuyorsunuz ve zil çaldı. Köpeğiniz hızla koşarak kapıya gitti, birkaç kez havladı; ki bu gayet normal. Kapının deliğinden bakın ve köpeğinize dönün. Egzersiz yaptığınız yere doğru köpeğinizi yönlendirin. Köpeğinizi egzersiz yaptığınız yere oturtun ve geri geri kapıya doğru gidin ancak ona arkanızı dönmeyin. Bu köpeğinizin herhangi bir hamlesinde iki tarafı da kontrol edebilmenizi sağlar. Bu süreçte köpeğiniz oturduğu yerden kalkarsa komutla tekrar oturtun. Köpeğiniz de gelen kişiyi görecek ama dışarıya veya kişiye doğru bir hamlede bulunmayacak. Gelen kişi içeri girmedi, konuştunuz ve gitti diyelim. Köpeğiniz stabil kaldığı için kapıyı kapattıktan sonra köpeğinizi ödüllendirin. Misafirin içeri gireceği zaman da gelen kişiyi, girişte köpeği tanıyor olsa bile temas etmeden içeriye girmesi konusunda yönlendirin. Herkes içeri girip köpeğiniz de rahatladıktan sonra tabii ki iletişime geçebilir ve köpeğinizi ödüllendirebilirsiniz. Unutmayın ki köpekler iyi şeyleri pratik ederek geneller. Siz de köpeklerde havlama sorununu doğru davranışı ödüllendirerek rahatlıkla giderebilirsiniz.
Karşılama birçok köpek sahibinin problem yaşadığı bir konu olsa da sadece kendi köpeğinizin bu durumda olduğunu düşünmeyin. Doğru köpek davranışlarını ödüllendirerek ve bol pratikle köpeğinizle daha pozitif anılar yaratmak sizin elinizde!