Sevimli dostlarımızla yaşadığımız her an çok güzel ve özel, şüphesiz. Ancak mutlu hikayelerle dolu günlerimiz kadar geçirdiğimiz zor zamanlar da vardır elbette. İshal ise bu sıkıntıların başında gelir. Farklı yaş gruplarında görülebilen köpeklerde ishal, hem çok ciddiye alınması hem de bir an önce müdahale edilmesi gereken bir sorundur. Biz de duruma aynı ciddiyetle yaklaşıp bu yazımızda size rehber olmak istedik. Gelin köpeklerde ishali her yönüyle inceleyelim.
Köpekler Neden İshal Olur?
İshal, köpeklerde birçok faktöre göre ortaya çıkabilen sorunlardan biridir. Bu sebepleri tespit etmek doğru tedaviyi uygulamak için son derece önemlidir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında vakit kaybetmeden veterinere gidilmelidir. Çünkü doğru tanıyı koyabilecek en güvenilir kişiler veterinerlerdir. Peki ya köpeklerde ishalin sebepleri arasında neleri sayabiliriz? Sizin için aşağıda başlıklar halinde inceledik.
Beslenme
Köpeklerin yanlış veya kalitesiz yiyecekler yemesi ishale neden olabilir. Bazı yiyecekler, sevimli dostlarımızın sindirim sistemini tahriş edebilir. Bu da ishale neden olabilir. Ayrıca köpeklerin çok hızlı ve yağlı yiyecekler yemeleri, yeni bir yiyeceğe hızlı bir şekilde alışmaları gibi sebepler de sindirim sistemini etkileyerek ishale yol açabilir.
Parazitler
İç parazitler, özellikle de bağırsaklarda bulunan solucanlar; köpeklerde ishalin belirgin sebeplerinden biridir. Bunlar, köpeklerin bağırsaklarını etkileyerek besin emilimini engelleyebilir.
Bakteriyal – Viral Enfeksiyonlar
Salmonella ve E. Coli gibi bazı bakteriyal enfeksiyonlar, köpeklerde ishale neden olabilir. Bu bakteriler, köpeklerin sindirim sisteminde inflamasyon yaratabilir. Ayrıca parvovirüs ve coronavirüs gibi bazı virüsler de ishal sebebidir. Sindirim sistemi işlevlerini bozan bu virüsler, ishale yol açabilir.
Alerjiler
Yiyecek veya çevresel alerjiler, köpeklerde ishale neden olabilir. Yiyecek alerjileri, köpeklerin belirli yiyeceklerde bulunan bileşenlere karşı bağışıklık sistemlerinin aşırı reaksiyonu sonucu ortaya çıkabilir. Çevresel alerjiler ise, köpeklerin özellikle polen, küf veya toz gibi şeylere karşı aşırı hassasiyet göstermesi sonucu gerçekleşir.
Antibiyotikler
Antibiyotik tedavisi sırasında veya sonrasında, köpeklerin sindirim sistemi flora dengesi bozulabilir. Antibiyotikler yararlı bakterilerin yanı sıra zararlı bakterileri de öldürebilir. Bu durum sindirim sistemini olumsuz etkileyerek ishale sebebiyet verebilir.
Stres
Köpeklerde stres veya anksiyete, sindirim sistemini etkileyerek ishal oluşmasına neden olabilir. Özellikle midesi hassas olan köpeklerde bu durum sıkça görülür. Stres altındaki köpeklerin vücudu ishali bir reaksiyon olarak gösterir.
İlginizi çekebilir: Köpekler için Yaz Tehlikesi: Pisipisi Otu
Köpeklerde Kanlı İshal Neden Olur?
Kanlı ishal, köpeklerde sıkça görülen bir sağlık sorunudur. Bu durum, köpeğin sindirim sistemi ve bağırsakları ile ilgilidir. Yukarıda saydığımız enfeksiyonlar, parazitler, yabancı cisimler, beslenme bozuklukları gibi doğrudan ishal sebepleri; aynı zamanda kanlı ishalin de sebebi olabilir. Belirtileri arasında ise köpeğin dışkısında kan görülmesi, aşırı gaz, sulu dışkı, kusma, iştah kaybı ve halsizlik görülür. Bu belirtiler köpeğin sağlığı için ciddi bir tehlikenin habercisidir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında vakit kaybetmeden veterinere gidilmelidir.
Köpeklerde ishal tedavisi, köpeğin neden olduğu enfeksiyonun türüne bağlıdır. Veteriner, enfeksiyonun nedenini tespit etmek için bir dizi test yapacaktır. Tedavi genellikle, antibiyotikler, antiparaziter ilaçlar, sıvılar, beslenme desteği ve stresi azaltıcı önlemlerden oluşur. Tedaviye ek olarak, köpeğin bağırsak sağlığına dikkat edilmesi önemlidir. Kaliteli bir yemek planı, yabancı cisimleri önleme, düzenli egzersiz ve stresi azaltma gibi önlemler, köpeğin bağırsak sağlığına yardımcı olacaktır.
Köpek İshali Belirtileri
Birçok ciddi sorunun habercisi olabilecek köpeklerde ishal belirtilerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Normalden daha sulu veya daha yumuşak bir dışkı
- Sık idrara çıkma
- Kötü kokulu dışkı
- Dışkıda kan görülmesi
- Mide bulantısı ve kusma
- İştah kaybı
- Halsizlik ve yorgunluk
- Ateş
İlginizi çekebilir: Köpeklerde İştahsızlık Nasıl Önlenir?
Köpeğim İshal Oldu, Ne Yapmalıyım?
Birkaç günden fazla süren köpeklerde ishal durumunda mutlaka minik dostunuzu veterinere götürmelisiniz. Bu birkaç gün boyunca ve tedavi sürecinde köpeğinizin durumunu iyileştirmek için yapabileceklerinizi şu şekilde sıralayabiliriz.
- Bol miktarda su verin: İshal, köpeğin vücudundaki sıvıların hızlı bir şekilde kaybına neden olabilir. Bu nedenle, köpeğinizi hidrate etmek için bol miktarda su vermeniz önemlidir. Küçük porsiyonlar halinde vereceğiniz su, kusma riskini de azaltacaktır.
- Köpeğinizi aç bırakmayın: Evcil dostunuzun aç kalması durumunu daha da kötüleştirebilir. Bu süreçte onu düşük yağlı ve düşük proteinli bir yemekle besleyebilirsiniz.
- Diyetini değiştirin: Köpeğinizin diyetindeki değişiklikler, sindirim sistemi sorunlarını tedavi etmede yardımcı olabilir. Ancak bunu yavaş yavaş, küçük porsiyonlarla yapıp durumunu gözlemlemelisiniz.
- Probiyotikler kullanın: Probiyotik takviyeleri, küçük dostunuzun sindirim sistemindeki doğal bakteri dengesini yeniden sağlamaya yardımcı olabilir. Ancak bunu yapmadan önce veterinerinize danışmanızda fayda var.
İlginizi çekebilir: Köpeklerin Tüketmemesi Gereken Yiyecekler Nelerdir?