Kedi Piresi İnsana Geçer mi?

You are currently viewing Kedi Piresi İnsana Geçer mi?

Ortak bir hayatı paylaştığımız kedi dostlarımız, yaşamın her yerinde olduğu gibi bazı zorlukları da beraberinde getirir. Bu zorluklar arasında kedi sahiplerinin yaşadığı en büyük sıkıntılardan biri piredir. Sık tüylerin ve sıcak bir ortamın ideal bir yaşam alanı olduğu pireler için kedilerin vücudu mükemmel yerlerdir. Bu da kedilerin devamlı bu tehditle karşı karşıya kalabileceğinin en somut göstergesidir. Peki kedi piresi insana bulaşır mı? Kedilerde yaşadıkları gibi insanlarda ya da evlerde de yaşayabilirler mi? Evde ya da üzerinizde pire olduğunu nasıl anlarsınız? Kedilerde pire tehlikesini ortadan kaldırmak mümkün mü? Bunlar ve daha fazla sorunun cevabını içeriğimizde keşfedin!

Evden Çıkmayan Kedide Pire Olur mu?

Pireler, kedi – köpek gibi canlılar sayesinde hayatta kalabilen parazitlerdir. Sık tüylere ve sıcak bir deri üst yüzeyine sahip olan tüm hayvanlarda yaşayabilen pirelerin en fazla görüldüğü hayvan ise kedidir. Sokaktaki nüfusları oldukça fazla olan kediler, pireler için de uzun ömürlü yaşam alanları haline gelir. Kedilerin kanlarını emerek beslenen ve çok hızlı üreyen kedi piresi, yaşam alanı daraldığında bir kediden diğerine kolayca atlayabilir.

Eğer kedinizi sık sık dışarı çıkarıyor ve farkında olmadan pirelerin yaşadıkları ortamlara sokuyor ya da diğer kedilerle yan yana getiriyorsanız, bu risk kediniz için de geçerlidir. Herhangi bir koşul beklemeden her vücutta yaşayabilen kedi piresi, evcil dostunuza da kolayca bulaşacaktır. Eğer kedinizi hiç dışarı çıkarmıyorsanız, risk biraz daha düşüktür ancak imkânsız değildir. Eğer eviniz zemin kat ya da pirelerin ulaşabileceği yükseklikteki giriş katta ise kedide pire tehdidinden bahsetmek mümkün. Ancak unutmayın ki pireler kısa süre de olsa ayakkabıların ya da giysilerin üzerinde de barınabilir. Bu nedenle kedi piresini siz anlamadan eşyalarınız üzerinde eve taşıyabilirsiniz de. Pire kedinize ulaştığı takdirde hızla çoğalıp vücudu üzerindeki nüfusunu artırabilir. Dolayısıyla “evden çıkmayan kedide pire olur mu?” sorusuna olmaz demek yanlış olur.

İlginizi çekebilir: Kedilerde FİP Hastalığı

Kedi Piresi İnsanda Yaşar mı?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi pirelerin yaşaması için iki önemli koşulun sağlanması gerekir; sık tüyler ve sabit vücut sıcaklığı. İnsan vücudundaki tüyler, kedilerde olduğu gibi vücut sıcaklığını yüksek veya aynı derecede tutabilecek kadar uzun ve sık değildir. Dolayısıyla kedi piresi için insan vücudu, yaşamaya elverişli değildir. İnsanlar pireleri yalnızca belirli bir süre için vücutlarında ya da eşyalarında taşıyabilirler. Bunlar daha sonra yaşayabilecekleri başka bir canlıya geçmek zorundadır.

Yaşaması için uygun bir ortam olmasa da kedi piresi, insanlarda bazı yan etkilere yol açabilir. Örneğin insanların kanlarını emmek amacıyla ısırabilirler. Devamlı ve birkaç kez ısırılan insan derisinde kızarıklık veya kaşıntı ortaya çıkabilir. Bu da hayat kalitesini etkileyen önemli bir etmendir. Bu nedenle evde ya da kedide pire olduğunu anladığınızda mutlaka evi ilaçlatmalı ve tüm tehditleri ortadan kaldırmalısınız.

İlginizi çekebilir: Kediler İçin Yaz Tehlikesi : Pisipisi Otu

Kedi Piresi Nasıl Yok Edilir?

Eğer kedi piresi evinize veya kedinize bulaştıysa birkaç yöntemle bu tehditten kolayca kurtulabilirsiniz. Öncelikle evinizde pireler için tek yaşam alanı olan kedinizi koruma altına almalısınız. Bunun için yapabileceklerinizi şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Veterinerinize dış parazit kontrolü yaptırın ve gerekiyorsa parazit damlası kullanın
  • Pire tarağı ile kedinizi düzenli olarak tarayın
  • Pire tasması kullanın

Kedinize güvenli bir ortam yarattıktan sonra pireler yok olana kadar evinizi gün aşırı süpürün. Ardından sirke ve limondan oluşan bir karışım ile evinizi silin. Pireler bu kokulardan rahatsız olup kaçacaktır. Evinizi bol bol havalandırıp dışarı çıkmalarına yardımcı olun.