Kedi – Köpekler İçin Yaz Tehlikesi: Pisipisi Otu

You are currently viewing Kedi – Köpekler İçin Yaz Tehlikesi: Pisipisi Otu

Pisipisi otları bahar aylarından itibaren ortaya çıkan ve bütün yaz boyunca karşılaşılabilen yabani bir kuru ot türüdür. Bu otlar park ve bahçelerde, yürüyüş parkurlarında, çayır ve boş arazilerde, otoban kenarlarında bulunabilir.

Pisipisi otunun baş kısmı toprağa rahatça girebilmesi için sivridir. Geri kalan kısım dikenli kümeler halinde görülür. Sivri kısım köpeğinizin burnuna, kulaklarına, gözlerine, ağzına, genital bölgesine veya patilerine girebilir ve burada gömülü kalıp ağrı ve enfeksiyonlara sebep olabilir. Geri kalan dikenli kısım ise kendiliğinden çıkmasını önleyebilir ve hatta vücut içerisinde ilerlemesine sebep olabilir. Bu durum neticesiyle bahar ve yaz aylarında kedi ve köpekleriniz için potansiyel tehlike haline gelir.

Bu yazımızda pisi pisi otunun köpeklerinizde ne gibi etkilere sebep olabileceğinden, böyle bir durumla karşılaşırsanız neler yapabileceğinizden ve bu durumdan nasıl korunabileceğinizden bahsedeceğiz.

Kedi ve Köpeklerde Pisipisi Otu Belirtileri

Pisi pisi otu, deriye gömülü kalabileceği gibi dikenli yapısı nedeniyle vücut içerisinde ilerleyebilir de. O bölgede kızarıklığa, şişliğe, apseye, akıntıya, ağrıya ve buna bağlı olarak iştahsızlık ve depresyona neden olabilir. Sizinle kedi ve köpeklerinizin derilerine yapışabilecek en yüksek potansiyele sahip yerleri ve etkilerini aşağıda paylaşıyoruz.

Patiler: En çok batabileceği yerlerin başında patiler gelir. Parmak aralarına veya pati altlarına batmış olan pisipisi otu şişlik, kızarıklık ve evcil hayvanınızın topallamasına sebep olabilir. Bunun yanında köpek ya da kedi dostunuz sürekli olarak ağrılı olan patisini yalama eğilimindedir.

Kulaklar: Evcil dostunuzun kulağında pisipisi otu olup olmadığını aşağıdaki belirtilerle anlayabilirsiniz:

  • Sürekli olarak ve sert bir biçimde başını sallıyorsa
  • Kafasını tek taraflı bir yana yatırıyorsa
  • Sürekli olarak kulağını kaşımaya çalışıp patisiyle kulağından bir şey çıkarmaya çalışıyorsa
  • Kulağından kötü koku ve akıntı geliyorsa

Ağız: Köpek veya kedinizin ağzına batan pisipisi otu belirtilerinden bazıları şunlardır:

  • Çiğneme veya yutma güçlüğü
  • Öğürme
  • Ağızda salya artışı
  • Yemek yemeyi reddetme
  • Ağızdan kötü koku gelmesi
  • Patileriyle ağzından bir şey çıkartmaya çalışması

Gözler ve göz kapakları: Evcil hayvanınızın gözlerinde veya tek bir gözünde kızarıklık, akıntı, şaşılık, şişme, gözlerin kısılması veya tam olarak kapanması ve patileriyle gözünden bir şey çıkarmaya çalışması size pisi pisi otunu düşündürebilir.

Burun: Burun akıntısı görüyorsanız veya köpeğiniz/kediniz sık sık ve yoğun bir şekilde hapşırıyorsa, burun kanaması var ise pisi pisi otu takılmış olabilir.

Genital organ: Dostunuzun penisini veya vulvasını ısrarla yaladığını fark ederseniz, bölgede kızarıklık, şişkinlik, akıntı olduğunu görürseniz; pisipisi otu batmış olma ihtimalini düşünebilirsiniz.

En kötü senaryoda ise gömülü bir pisi pisi otu; akciğerler, omurilik veya beyin, kalp ve karın organları dahil olmak üzere hayati organlara ilerleyebilir ve o organa özgü semptomlara neden olabilir.

Pisipisi Otu Nasıl Çıkartılır?

Kolayca ulaşabileceğiniz bir yerde ve yeni batmış bir ot gördüyseniz cımbız yardımıyla kolayca çıkarabilirsiniz. Fakat gömülü bir ot varsa veya kızarıklık, şişlik, akıntı mevcutsa hemen veteriner hekiminize danışmalısınız. Aksi taktirde yanlış bir uygulamada otun parçaları hala köpeğinizin derisine gömülü ve daha derine inmeye hazır olacak şekilde kalabilir. Bu otlar kendi kendilerine çıkamazlar ve gövdenin herhangi bir yerinden batmışlarsa, göğüs ve karın boşluğu gibi vücut boşluklarına ilerleme eğilimi gösterir. Bu durum çok daha ciddi sorunlara sebep olur.

Veteriner hekiminiz uygun gördüğü taktirde ağızdan, burundan veya rektumdan geçirilebilen ve geleneksel cerrahi yöntemlerden çok daha az zararlı olan özel bir video kamera ve küçük yakalama aletleri olan endoskopi aletini kullanabilir. Bunun dışında vücut içerisinde ilerlemiş olma ihtimali olan pisi pisi otlarının teşhisi ve vücuttan uzaklaştırılması için cerrahi yöntemlere başvurulabilir.

İlginizi çekebilir: Köpeklerin Banyosu Nasıl ve Ne Sıklıkla Yaptırılmalıdır?

Kedi – Köpekleri Pisipisi Otundan Koruma

Özellikle yaz aylarında köpeğinizi yürüyüşten getirdikten sonra pisi pisi otunun batma ihtimali olan yerleri düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Özellikle pati altları, parmak araları, kulak ve ağız içi, koltuk altları ve kasık bölgeleri kontrollerinin ihmal edilmemesi önemlidir. Eğer kedinizi de yürüyüşe çıkarıyorsanız, yine aynı kontrolleri onun için de yapmalısınız.

Düzenli olarak tarama yapmak vücudun herhangi bir yerine batmış olan pisi pisi otunu fark etmenizi sağlayabilir. Özellikle yaz aylarında pisi pisi otu olma eğilimi yüksek bir alandaysanız köpeğinizin uzatma tasmasını kısa tutarak göremediğiniz yerlere gitmesini engelleyebilirsiniz. Pisi pisi otu problemlerini önlemenin en kolay yolu ise köpeğinizi aşırı büyümüş çimenli ve otluk alanlardan uzak tutmaktır.

Köpeğinizi veya kedinizi gezdirmek için yeterli zaman bulamadığınız zamanlarda Petsurfer köpek gezdirme hizmetinden yararlanabilirsiniz. Detaylı bilgi için tıklayın.