Kedileri sevimli yapan birçok özellikleri vardır. Küçücük suratları, kocaman renkli gözleri, eğlenceli oyun anlayışları ve daha pek çok davranış ya da fiziksel görünümleriyle karakteristik hayvanlardır onlar. Ancak her şeyde olduğu gibi kedilerle yaşamak yalnızca güzel anılardan ibaret değildir. Onların dünyasında alışmamız gereken, doğalarına ait şeyler de vardır. İşte bunlardan biri kedi ısırmasıdır. Bazen bize sevimli gelen bir davranışken bazen de fazlasıyla maruz kaldığımız için can sıkıcı olabilen kedi ısırmasının bazı sebepleri var. Bunları tek tek öğrenmek ve ısırmanın kaynağını anlamak, bize hem kedilerin psikolojisini doğrudan etkileyebilecek hem de bu durumu engelleyebilecek ipuçlarını verir.
Bu yazımızda sizin için “kediler neden ısırır?” sorusunu detaylı olarak inceledik. Bu davranışın köklerin inip kedinizi nasıl yönlendirebileceğinizin cevabını bulabilirsiniz.
Her Yönüyle Kedi Isırması
Tüm hayvanların içgüdüsel olarak gerçekleştirdikleri davranışlar vardır. Bunlar yüzyıllar boyunca bir nevi ihtiyaçtan doğmuş ve normal hayatlarının parçası olmuştur. Kedilerde ısırma eğilimi, tam da bunlardan biridir.
Kediler bir şeyleri taşımak, yerini değiştirmek, şekil vermek ve benzeri her şey için vücutlarının en güçlü yerlerini kullanırlar; dişleri. Bizim ısırmak olarak tanımladığımız bu hareket, aslında kedilerin hayatlarını normal bir düzende yaşamalarını sağlar. Anneler yavrularını dişleriyle taşırlar, yemeklerini bir yerden bir yere taşımak için dişlerini kullanırlar, bir yere tutunmak dişleriyle mümkündür ya da diğer kedilere saldırmak veya onları korkutmak için diş geçirebilirler. Bunların hepsi kedilerin günlük hayatlarıdır. Ancak “kedi neden ısırır?” sorusunun bizi en çok ilgilendiren kısmı, kedilerin bu davranışı sevgi göstergesi olarak da kullanmaları. Tıpkı hayatlarının her anında olduğu gibi eğlenirken, oyun oynarken ya da mutluyken de kediler ilgilendikleri şeyleri ısırma eğilimindedir. Bu da bize kedi ısırmasını önlemek yerine onunla yaşamayı öğrenme konusunda ipucu verir. Yine de bunu kedilerin yavruluk ve yetişkin dönemlerine göre yorumlamakta fayda var. Çünkü bu iki farklı dönemde kedi ısırması, farklı anlamlara gelebilir. Bunları iki başlıkta inceleyebiliriz.
İlginizi çekebilir: Kedimin Beni Sevdiğini Nasıl Anlarım?
Yavru Kedi Isırması
Birçok kedi sahibinin kedilerinin yavruyken daha çok ısırdığını söylediğine şahit olabilirsiniz. Bunun sebebi yavruların henüz ısırmanın ne olduğunu tam olarak bilmeyişleridir. İçgüdüsel olarak tüm davranışları ısırma üzerine kurulan olan yavrular, oyunculuklarının da verdiği enerji ile daha çok ısırırlar. Bu yavruların sizinle doğrudan iletişim kurma şekli, sevgi ve oyundan aldıkları mutluluğu gösterme davranışıdır. Ancak bu onlara izin vereceğiniz anlamına gelmez. Çünkü yavruluğu boyunca iletişim kurmak için ısırmaya alışan kediler, yetişkinliklerinde de bunu devam ettireceklerdir. Bu sırada dişleri giderek büyüyen ve keskinleşen kediler tarafından ısırılmak, sizin için yavruluğunda olduğu kadar güvenli olmayacaktır. Bu nedenle kediniz sizi her ısırdığında hafifçe burnuna dokunup belli bir sözcüğü tekrar etmeli, bundan hoşlanmadığınızı anlamasını sağlamalısınız.
Bir diğer yavru kedi ısırması sebebi ise büyüme çağındaki yavruların dişlerinin kaşınmasıdır. Bir şeyleri ısırdıkça bu kaşınmayı kendi kendilerine çözüm olarak üreten kediler, önlerine çıkan her şeyi ısırmak isteyebilir. Eğer siz de uykuda olmadıkları her anlarında onlarla oynayan tarafsanız, bol bol ısırılmanız mümkün.
İlginizi çekebilir: Kedi Tırmalaması Nedir?
Yetişkin Kedi Isırması
Yavru kedi ısırmasına kıyasla yetişkin kedilerde ısırma davranışı, içgüdüselden çıkıp biraz daha öğrenilmiş düzeye ulaşır. Dolayısıyla bir yetişkin kedi ısırıyorsa tamamen bilinçli hareket ediyor demektir. Ancak bu olumsuz bir şey değildir; tıpkı yavru dönemlerinde olduğu gibi yetişkinliklerinde de kediler oyun ya da sevgi göstergesi olarak ısırabilirler. Eğer agresif bir tutumla ısırıyorlarsa bunu kolayca anlamanın yöntemleri vardır. Örneğin kediniz kulaklarını arkaya doğru yatırmış bir biçimde, gözleri hafif kısık ve dik bakışlar eşliğinde ısırıyorsa bu yaptığınız şeyi bırakmanız gerektiğine dair bir işarettir. Böyle durumlarda kendinizi hafifçe geri çekip kedinizin ısırdığı yeri bırakmasını beklemelisiniz. Isırdığı yeri bıraktıktan sonra yalıyorsa, sıkıntı yoktur; sadece o an oyun oynamak istememiş ya da rahatsız olmuş olabilir. Ancak ısırdığı yeri bırakıp hemen kaçıyorsa söz konusu davranışı tekrarlamamanızda fayda var.
İlginizi çekebilir: Kedi Piresi İnsana Geçer mi?