Evcil hayvan sahiplerinin sevimli dostları ile birlikte en fazla strese girdikleri zamanlardan biri hamilelik dönemidir. Kedinin çiftleştirilmeye karar verildiği andan itibaren başlayan bu stres, lohusalık sonuna kadar devam eder. Bu süreçte en önemli merak konusu ise işin en başında başlar; kedim hamile kaldı mı? Kontrollü çiftleştirmede veteriner desteği ile bunu takip etmek biraz daha kolaydır ancak peki ya kediniz sizin kontrolünüz dışında hamile kaldıysa? Bunu nasıl anlarsınız? İşte bu yazımızda tam da bu konuyu masaya yatırdık. Kedinizin kontrollü veya kontrolsüz şekilde hamile kalıp kalmadığını anlamanızı sağlayacak ipuçlarını bu yazımızda takip edin!
Kedilerde Hamilelik Belirtileri
Eğer dişi kediniz erişkin yaşa geldiyse ve kısırlaştırmadıysanız, erkek kedilerle bir arada yaşadıkları her an risk altındadır. Bu da sizi sürekli kedinizi kontrol etme ihtiyacı duymanıza sebep olabilir. Eğer bilinçli olarak ve veteriner kontrolü altında kedinizi çiftleştirmediyseniz, hamile olup olmadığını anlamanızın birkaç yolu vardır. Bunları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
Kızgınlık döneminde değişim: Kızgınlık dönemlerinde kediler; oldukları yerde yuvarlanma, normalden daha fazla sürtünme ve uluma gibi hareketlerde bulunurlar. Bu dönemde olduğunu bilmenize rağmen hareketlerinin birden kesildiğini fark ettiğiniz an, kedinizin hamileliğinden şüphelenebilirsiniz. Döngünün kesilmesi, kedinizin yakın zamanda çiftleşmiş olabileceğinin en önemli göstergelerinden biridir.
İştah artışı: Kediniz son zamanlarda normalden (her zamanki öğününün yaklaşık 1,5 katı) daha fazla yemek yemeye başladıysa, hamilelik şüphesi duyabilirsiniz. Böyle bir durumda gün ve hafta bazında kedinizin tükettiği yiyecek miktarını takip etmeli, eğer öğünlerini giderek artırıyorsa hemen veteriner hekime başvurmalısınız.
İlginizi çekebilir: Doğru Kedi Maması Nasıl Seçilir?
Kilo alımı: Artan iştahı ve hareketsizliğine ek olarak kediniz biraz kilo almaya başladıysa, hamile olma ihtimali yüksek demektir. Kedilerde karın şişliği kısa sürede belli olmasa da vücut kilosundaki hızlı ve nedensiz artış hamilelik konusunda bir ipucu verebilir.
Pembeleşen meme uçları: Kedilerde hamilelik sürecinin ortalama ikinci haftasından sonra meme uçları irileşip giderek pembeleşir. Eğer kedinizin meme uçlarında bunun gibi normalden farklı bir durum gözlemliyorsanız, hamilelik riski yüksek demektir.
Sabah bulantısı: Hamilelikte kusma eylemi, kedilerde de en az insanlarda olduğu gibi yaygındır. Eğer kediniz normalde çok sık kusmadığı halde özellikle sabah saatlerinde kusuyorsa, bu hamilelik belirtisi olabilir. Öte yandan bu durum mamasının dokunduğu ya da başka bir rahatsızlığı olabileceği ihtimalini de doğurur. Eğer kedinizde diğer hamilelik belirtileri yoksa en kısa zamanda veterinere götürmelisiniz.
İlginizi çekebilir: Kediler Neden Kusar?
Şişmiş karın: Kedinizin hamile olduğunun en belirgin fiziksel göstergesi tabii ki şişen karnı olacaktır. Eğer kedinizin karnı her iki yana doğru istikrarlı bir şekilde şişiyor ancak fiziksel başka herhangi bir anormallik görünmüyorsa, yüksek ihtimalle hamiledir. Ancak bu durum zayıf kedilerde daha hızlı anlaşılırken kilolu kedilerde zor olabilir. Bu nedenle içinizde herhangi bir şüphe varsa veterinerinize danışmanızda fayda var.
Hamile Kedi Elle Muayene Edilebilir mi?
Kedilerde hamilelik süreci, insanlara oldukça benzeyen bir çizelgeye sahiptir. Dolayısıyla kadınların hamilelik dönemlerinde ortaya çıkan birçok belirti gibi muayenede de ortaklıklar vardır. Bunlardan biri de elle muayene edildiğinde kedilerin hamile olup olmadıklarını kolayca anlayabilmektir. Ancak kedinin canını acıtma veya bir şekilde zarar verme ihtimaline karşı bunun veteriner hekim tavsiyesiyle yapılması daha doğrudur. Eğer siz de kedinizin hamile kaldığından şüphe duyuyorsanız veteriner hekiminize başvurup elle muayeneyi nasıl yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Ya da kedinizi doğrudan veteriner hekiminize muayene ettirebilir, en kesin ve sağlıklı sonucu kendisinden öğrenebilirsiniz.