Köpekler Kaç Ayda Doğurur?

You are currently viewing Köpekler Kaç Ayda Doğurur?

Tüm memelilerin yavruları için geçirmek zorunda oldukları hamilelik dönemi, söz konusu köpekler olduğunda sahipleri için çok özel anları temsil eder. Minicik yavruları eline almak için sabırsızlanan köpek sahipleri, bir anda kendilerini derin bir sorumluluğun içinde bulur. Sadece hamilelik dönemiyle kalmayıp öncesinde ve sonrasında da son derece bilgili olmaları ve köpek dostlarının sağlıklı bir hamilelik geçirmelerini sağlamalıdır. Eğer sizin de köpeğiniz hamilelik sürecindeyse ya da onun için çiftleşme planı yapıyorsanız, aşağıda verdiğimiz bilgiler size oldukça faydalı olacaktır. Gelin köpek gebelik süresi ve bu sürecin önemli noktalarını bu yazımızda öğrenelim.

Köpekler Kaç Ay Hamile Kalır?

Hamilelik süresi her memeli canlı için değişkendir. Bunda önemli rol oynayan fiziksel büyüklük, yaşam koşulları ve benzeri pek çok faktör söz konusudur. Evrimsel süreçte değişip standartlaşan köpek gebelik süresi günümüzde ortalama 56 ila 70 gün arasında sürer. Ancak bu süre de köpeklerin bakım ve kaç yavru doğuracağı gibi durumlara göre değişkenlik gösterebilir. Aynı zamanda fiziksel büyüklük söz konusu olduğunda ırklar da bu noktada belirleyicidir. Daha küçük köpek ırkları daha kısa sürede doğum yaparken büyük olanlar biraz daha uzun bir zaman aralığında hamile kalabilirler. Yine de Köpeklerin hamilelik süresi için verebileceğimiz en net aralık 2 – 2 buçuk aylık bir süreç diyebiliriz.

İlginizi çekebilir: Muhteşem Hayvanlar Serisi: Köpekler

Köpekler Ne Zaman Doğurur?

Kediler için Mart ayı, en çok hamile kalınan ya da doğum yapılan ay olarak bilinir. Bu dönemlerde sokaklarda artan kedi sesleri de dahil olmak üzere birçok sinyal ile bunu rahatlıkla anlarız. Sokaktaki nüfusu oldukça fazla olduğunu söyleyebileceğimiz köpekler için de benzer bir durum olup olmadığı merak konusudur. Köpeklerin hamilelik süresini anlamaya çalışmakla doğru orantılı olarak hangi ayların köpeklere özel çiftleşme zamanları olduğu merak edilir.

Tıpkı kedilerde olduğu gibi köpeklerde de sandığımızın aksine belli bir doğum ayı ya da doğum periyodu yoktur. Ortalama 6 ya da 8 ayda bir kızgınlık dönemine giren köpekler, yaklaşık 3 hafta süren bir çiftleşme süreci yaşar. Pek çok köpek ırkı, 6 aylık olduğunda kızgınlık dönemine girip çiftleşmeye hazır hale gelebilir. Bu zaman zarfı içinde çiftleşen köpeklerin hamile kalma şansı oldukça yüksektir. 2 2 buçuk ay süren köpek gebelik süresi sonucunda sağlıklı yavrular getirebilir. Dolayısıyla köpekler yılın belli bir zamanında değil, kızgınlık dönemine girdikleri yılda 1 veya 2 kez hamile kalma şansını yakalayabilir.

İlginizi çekebilir: Kediler Kaç Ayda Doğurur?

Tek Seferde Köpekler Kaç Tane Doğurur?

Köpekler diğer memelilerle kıyaslandığında epeyce fazla yavru doğurduğu söylenebilecek bir canlı türüdür. Şimdiye kadar tarih boyunca kaydedilmiş en fazla sayıda doğuran köpek, 24 adet yavruya sahip olmuştur. Bu da bu konuda köpeklerin ne kadar harika ve sağlıklı canlılar olduğunun göstergelerinden biridir.

Bununla birlikte köpeklerin tek seferde kaç yavru doğurduğuna dair bir standart vermek güçtür. Irk büyüklük – küçüklüğüne göre değişen sayılar aralarında maalesef ölümlerin de olması sebebiyle sağlıklı sonuç vermeyebilir. Ancak yine de ortalama bir sayı vermek gerekirse orta büyüklükteki sağlıklı bir köpeğin 6 – 8 adet yavru dünyaya getirmesi mümkündür. Irk büyüklüğü arttıkça bu sayı artıp ırk boyutu küçüldükçe azalır.

Köpeklerin hamilelik süresi boyunca maruz kaldığı iyi ve doğru bakım, ne kadar doğurabileceğinin işaretidir. Köpekler ne kadar güzel bir hamilelik geçirirse doğum sonrası ölüm riski de o kadar azalar. Hamile bir köpeğin kaç yavru dünyaya getireceğini önceden bilmenin tek yolu ise gebelik son birkaç haftasını beklemektir. Veterinerin çekeceği bir röntgen veya ultrason kontrolü ile hamileliğin kaç yavruyla sonuçlanacağını öğrenmek mümkündür.