Tüysüz Kedi Cinsleri Nelerdir?

You are currently viewing Tüysüz Kedi Cinsleri Nelerdir?

Kedilerde hayran olduğumuz pek çok özellik vardır. Ancak ister kısa ister uzun olsun, dokunulduğunda verdiği sıcacık ve yumuşacık his ile kedi tüyleri; kesinlikle ayrı bir yere sahiptir. Peki ya tüysüz kediler? Dünyanın en özel hayvanları olan kediler arasında tüysüz olanlar bile insanların ilgisini fazlasıyla çekmeyi başarmıştır. Hatta bazıları için bu sevimli canlılar özel bir ilgi alanı olmuş, bazıları için bir kedi ile yaşayabilmenin yolu haline gelmiştir. Peki tüysüz kedileri ne kadar tanıyoruz? Kaç farklı türü var ve bunların özellikleri neler? Tüysüz kedi cinsleri hakkında her şey bu yazıda!

Sfenks

Mısır kedisi ya da firavun kedisi olarak da adlandırılan sfenks, tüysüz kediler arasında en popüler olanıdır. Keşfedildiği ilk tarihlerde siyah bir kediden türediği anlaşılan bu cins, çoğaltma çalışmaları ile derileri farklı renkler alan bir türe dönüşmüştür. Yüzlerine kadar yayılan sarkık derisiyle karakterize olan sfenks kedisi, oldukça sıcak ve yumuşak bir tene sahiptir. Gözleri tüylü cinslere kıyasla daha büyük olması ile dikkat çeker.

Sfenks Kedisi Özellikleri

Sanılanın aksine anavatanı Mısır değil Kanada – Toronto olan sfenks kedisi, son derece uysal ve duygusal bir hayvan olarak tanımlanır. Atletik bir yapıya sahip vücudu, ona hareketli bir yaşam sunar. Meraklı ve enerjiktir; yüksek yerlere çıkmayı sever ve uzun gezilere bayılır. Diğer hayvanlarla ve özellikle insanlarla çok iyi anlaşır. Tüysüz olmaları sebebiyle çok bakım gerektirmeyen ancak yine aynı sebeple çok üşüyebilen bir türdür. Onları sürekli sıcak tutabilmek için vücutlarının ihtiyaç duyduğu sabit sıcaklığa sahip ortamlarda yaşamaları ve çoğunlukla bir kıyafet giymeleri önemlidir.

İlginizi çekebilir: İran Kedisi Hakkında Her Şey

Bambino

Melez bir cins olan Bambino kedisi, Sfenks ile Munchkin ırklarından türemiştir. Fiziksel olarak her iki türden de kendine en güzel görünümü alan bu kedi cinsi, kısa bacaklı ve tüysüzdür. Bu da tüysüz kediler arasında onu en sevimlilerden biri yapar. Kendilerine has vücut yapıları ve tüysüz derileri sebebiyle isimlerini İtalyanca “bebek” anlamına gelen “bambino”dan alır.

Bambino Kedisi Özellikleri

Bambino kedilerinin özel bir ırk olarak kabul edilmesi oldukça yenidir. İtalya’da keşfedildiğinden dolayı anavatanı İtalya kabul edilen bu tür, 2005 yılında kedi ırkı literatürüne girmiştir. En karakteristik özellikleri olan kısa bacakları, onların oyuncu ve hareketli bir kedi olmalarını engellemez. Oldukça sosyal, sevecen ve iyi huylu canlılardır. Hassas bir cilde sahip olan bu tür güneşten ve soğuktan uzak tutulmalı, bakımı özel kremlerle yapılmalıdır.

Donskoy

Tüysüz Rus kedisi olarak da bilinen Donskoy kedisi, dünyadaki nüfusu az olan kedi cinslerinden biridir. Diğer kedilere kıyasla en büyük farkları ayak parmaklarının perdeli olmasıdır. Arka bacakları ön bacaklarına göre biraz daha uzundur. Bu da onları sıçrama konusunda daha yetenekli bir tür yapar. Ezber bozan fiziksel nitelikleri ile kedi severlerin ilgisini çekmeyi başarır.

Donskoy Kedisi Özellikleri

Rusya’nın küçük bir sahil kasabası olan Donskoy, bu kedi türünün anavatanıdır. Farklı renklerde olabilen Donskoy kedileri, eğitime açık olmalarının yanında sosyal ve diğer kedilerle kolayca ilişki kurabilen bir yapıdadır. İyi huylu, dost canlısı ve sakin özellikleriyle beraber ilgi çekici duruşları, tüysüz kediler arasında sıra dışı bir yere sahip olmasını sağlar.   

İlginizi çekebilir: Van Kedisi Özellikleri

Peterbald

Rusya asıllı Peterbald kedisi, aralarında çok kısa tüyleri olan cinsleri de bulunmasına rağmen tüysüz kediler sınıfına dahil edilir. Dünyanın en değerli kedileri arasında gösterilir. Bunun sebebi tüm dünyada kedilere olan ilginin artmasıyla Avrupa’nın ilgisini çekmesidir. Uzun – ince kulakları, yukarı doğru çekik gözleri ve ince yapılarıyla karakterize olan bu kediler, ilginç bir görünüme sahiptir.

Peterbald Kedisi Özellikleri

Atletik bedenleri ile oldukça hareketli, zekâları ile eğitime elverişli olmaları; Peterbald kedilerinin öne çıkan özellikleridir. Oyuncu kişiliklerine ek olarak kısa sürede diğer yabancı hayvan ve insanlarla sıcak ilişkiler kurabilirler. Diğer tüysüz kediler gibi bu ırk da ciltlerinin hassasiyetine uygun bir bakım ve özen ister.

Levkoy

Kedi ırkları arasında en sıra dışı görünüme sahip kedilerden biridir. Kıvrık kulakları, yuvarlak kafaları ve nispeten küçük gözleri ile daha çok bir köpek yavrusunu andırırlar. Ya tamamen tüysüz ya da çok kısa tüylere sahip olan Levkoy kedisi, Donskoy kedilerinin soyundan gelir ancak Ukraynalı Levkoy olarak bilinir.

Levkoy Kedisi Özellikleri

Doğal bir ırk olmayan Levkoy kedileri, Scottish Fold kedi türüyle Donskoy kedilerinin çiftleştirilmesiyle üretilmiş bir cinstir. Kaslı bir vücuda sahip olmaları, evrimsel olarak hareketli bir yaşam sürmelerinden kaynaklanır. Enerjik, uyumlu, meraklı ve sahiplerine sadık kedilerdir. Diğer hayvanlar ve insanlarla olan iletişimleri oldukça güçlü ve stabildir.

İlginizi çekebilir: British Shorthair Hakkında Her Şey