Sıra Dışı Evcil Hayvanlar

You are currently viewing Sıra Dışı Evcil Hayvanlar

Evcil hayvan dendiği zaman çoğumuzun aklına kedi, köpek, balık ve bunlar gibi küçük sevimli dostlar gelir ancak bazı kişiler çıtayı öyle bir yere taşıdı ki evcil hayvan kelimesinin tanımında bile değişiklik yapılaması gerekti. Hemen hemen her evde bulunan bu evcil hayvanlar; kimi zaman kedi kimi zaman köpek kimi zaman ise balık olarak karşımıza çıktı.

Evcil hayvan sözlük anlamı olarak; evde bakılabilen ve insana alıştırılmış olan hayvan demektir.  Bu nedenle insanlarla yaşamaya alışabilecek hemen hemen her tür hayvanı, evcil hayvan sayabiliriz. Sizler için bu sıra dışı evcil hayvanlardan birkaçını derledik, gelin birlikte göz atıp bu sıra dışı evcil hayvanlar hakkında birlikte bilgi edinelim.


2. Şeker planör

Oldukça egzotik canlılar olan minik şeker planörler, oldukça küçük bir vücut yapısına sahiptirler. Bakımı oldukça zor olan ve sabır gerektiren canlılardır. Sevimli olduğu kadar eğlenceli de bir canlı olan şeker planörler, toplu halde yaşayan canlılardır. Bu nedenle bakılmak istenildiği durumlarda toplu olarak bakılmalıdır.

Şeker planör, çok uzun mesafelere zıplayıp planörü sayesinde adeta uçuyormuşçasına uzun mesafeler kat edebilir. Olukça hızlı hareket edebilmesinin yanı sıra tırmanmaya da bayılmaktadır. Keskin dişler ve uzun tırnaklara sahip olan şeker planörler her ne kadar sakin yapıda olsalar da karşısındakini tehdit olarak algılamaları durumunda ısırabilirler. Strese karşı oldukça hassas olan sıra dışı evcil hayvanlardan şeker planörler, stresli olduğu anlarda saklanırlar.

Harika evcil hayvanlar olan şeker planörler, eve neşe getiren, sıra dışı evci hayvanlar arasında kendine yer bulmaktadır. Oldukça detaylı ve masraflı olan bakımından dolayı sahiplenilmeden önce üzerine detaylıca düşünülmelidir.

İlginizi çekebilir: Kargalar Evcil Hayvan Olabilir Mi? 


3. Kirpi

Oldukça sakin bir yapısı olan bu sevimli minik dostlarımız, harika hayvanlardır. Elbetteki insanlarla birlikte yaşamaya alıştıkları takdirde sıra dışı evcil hayvanlardan birisi olacaklardır. Kendi halinde sessiz ve sakin bir yapıya sahip olan kirpiler; koşmaktan, zıplamaktan ve çeşitli hareketler yapmaktan oldukça uzaktır.

Keyfi yerinde olduğu zamanlarda kendileri gibi minik mırlamalar çıkartan kirpiler, çok fazla ilgi ihtiyacı duymazlar. İlgi ihtiyacı duymamasından ötürü, yoğun iş temposuna ve uzun seyahatlere çıkan kişiler için harika ev arkadaşları olabilirler çünkü kirpiler yalnız kaldığında herhangi bir sıkıntı yaşamazlar.

Oldukça naif karakterde olan kirpilerin küçük bünyeleri stresi kaldıramaz. Bu nedenle evde çocuklarla yaşadığı durumlarda çocukların onların sakin karakterine karşın oyun oynama isteği onları strese sokabilir. Bu stresten dolayı kendini tehlikede hisseder ve adeta dikenli bir top halini alabilir.

Yürüyüş yapmak ve koşmak gibi ihtiyaçları olmadığından, bakımı oldukça kolay olan kirpiler, ev içinde herhangi bir koku veya kirliliğe de yol açmazlar. Sıra dışı evcil hayvanlar arasında bakımı en kolay ve en az maliyetli olan kirpiler oldukça rağbet görmektedir.


4. Kapibara

Güney Amerika kökenli olan Kapibara sıra dışı evcil hayvanlardan birisidir. Kuru vücudunu nemlendirme ihtiyacı duyduğundan sulak alanların kenarlarında büyük gruplar olarak yaşan kapibaralar, kemirgenler arasındaki en iri olan türdür.

Sağlam derisi ve kalın tüyleri sayesinde -25 dereceyi gören sıcaklıklarda rahatlıkla yaşayabilirler. Ortalama olarak 1.40-1.45 cm boylarında olan kapibaraların ortalama ağırlıkları ise 70 kg civarındadır. Dünya’nın en büyük faresi olarak Guiness rekorlar kitabında kendin yer bulmuştur.

Beslenilmesi durumunda asla tek başına beslenmemelidir. Her zaman grup halinde yaşayan kapibaralar, evde bakıldığında da grup halinde bakılmalıdır. Evde beslemesi oldukça zor olan kapibara türü, oldukça hızlı hareket ettiğinden dolayı ev içinde pek çok dağınıklığa sebep olabilir. Bu nedenle kendine ait bir yaşam alanına sahip olması gerekmektedir.

Dolaşmayı oldukça seven kapibaraları evde beslemektense bahçeli bir ortamda beslemek daha doğru olacaktır. Rahatça dolaşmaları hem sizin için hem de kendi sağlıkları için oldukça faydalı olacaktır.

Sıra dışı evcil hayvanlar arasında kendine yer tutan kapibaralar, hem maliyetli hem de oldukça zor olan bakımı nedeniyle sahiplenilmeden önce üzerine oldukça düşünülmesi gereken canlılardır.

İlginizi çekebilir: Muhteşem Evcil Hayvan Ginepig


7. Tarantula

Dünya üzerinde yaklaşık 900 adet türü bulunan tarantulalar, diğer örümceklerden gözle görünür oranda iri olup, büyük dişlere ve uzun tüylere sahiptir.

Pek çok kişi tarafından Araknafobi’nin kaynağı olarak görülen tarantulalar, bazı hayvanseveler tarafından tam aksi olarak oldukça sevilmektedir. Oldukça sessiz ve sakin bir şekilde kendilerine ait yaşam alanında hayat süren tarantulalar, yaşam koşullarına bağlı olarak 25 yıla yakın bir ömre sahip olabiliyor.

Yaklaşık avuç içi kadar bir vücut boyutuna sahip olan tarantulalar, haftada bir veya iki kez solucan veya canlı böcekle beslenmelidir.


6. Kaplan

Her ne kadar büyük kedilerin evcil hayvan olarak tutulması hoş karşılanmasa da, pek çok kişi tarafından yeni yeni popülerleşmiş olarak evlerde beslenilmektedir. Oldukça iri ve vahşi duruşuyla son derece asil bir görüntüye sahip olan kaplanlar, doğal yaşam alanları olan ormanlar dışında evlerde de yaşayabilir ancak doğal ortamında yaşaması onun için kesinlikle daha sağlıklı olacaktır.

Günümüzde oldukça popülerleşen ve epey yüksek sayılabilecek seviyede maliyetli olan kaplan beslemek, son derece lüks olup sadece belirli bir kesim tarafından yapılmaktadır. Oldukça geniş bir alanda bakılması gereken kaplanların, büyük bahçeli evlerde yaşaması gerekmektedir.

Yavru kaplanlar, yeni çıkan büyük keskin dişleri ve büyük pençeleriyle çok tehlikeli olabilir, dişlerini kontrol altına almak için körleştirildiği takdir de ise yemek yerken problem yaşayacaktır. Bu nedenle evcil hayvan olarak bakılmak istense bile yine de kendine ait bir yaşam alanına sahip olmalıdır.


1. Boa yılanı

Tropik yağmur ormanlarının bulunduğu yerlerde görülen zehirsiz bir yılan türü olan boa yılanları, yakaladığı avları ilk olarak etrafını sararak boğmasıyla diğer türler arasında öne çıkmaktadır.

Yassı ve üçgen kafa yapısına sahip olan boa yılanları, alt ve üst çenesinde dişlerle dolu olan esnek bir çene yapısına sahiptir. Boyutları genellikle 3-6 metre arasında değişmektedir. Pullu bir deriye sahip olan boa yılanlarının, sırt kısmında ise koyu kahverengi kalın çizgilerle karo deseni bulunmaktadır.

Büyük boa yılanları ağaçları kendilerine mesken tutarken, küçük boa yılanları ise toprak inlerinde yaşamaktadır. Genellikle grup halinde yaşayan bu canlılar, karanlıkta daha iyi görme yetisine sahip olduğundan genellikle geceleri dolaşmaktadırlar. Diğer yılan türlerinden farklı olarak yumurtlayarak değil doğurarak ürerler. Oldukça hızlı ve tek seferde çok fazla yavrulayan boa yılanları, çeşitli akvaryum ve kafeslerde yaşayabilen sıra dışı evcil hayvanlar arasındadır.

PetSurfer ekibi olarak sizler için bu içeriğimizde “Sıra Dışı Evcil Hayvanlar”dan bahsettik. Umarız sizler için de faydalı olmuştur. Sizler de PetSurfer’a üye olarak, geniş ailemizin bir parçası olabilirsiniz. Daha fazlası için takipte kalın!

İlginizi çekebilir: Pet Sahiplenirken Bilinmesi Gerekenler


5. Iguana

İguanalar, genel kanının aksine her ne kadar sinek ve böcek yeseler de otçul yapıdadırlar. Kuru otlar, sebzeler ve meyveler iguanalar için doğru besin kaynakları olabilir. Meyve ve sebzelerle hazırlanmış bir diyet programı onlar için sağlıklı yaşamın anahtarı olabilir.

Kedi ve köpek gibi ev hayvanlarına kıyaslandığında bakımı oldukça zor olan iguanalar, oldukça sabır isteyen bir eğitim dönemi geçirebilir. Doğal yapısı itibariyle vahşi canlılar olan iguanalar, yaşam koşullarına bağlı olarak değişiklik gösterilebilmekle birlikte 20 yıllık ortalama bir ömre sahiptirler. Oldukça uzun boyutlara ulaşabilen iguanalar, doğru beslenme koşullarıyla 2 metreye kadar uzayabilirken ortalama ağırlıkları da 8-9 kg civarında değişiklik göstermektedir.

Renklerine göre türlerine ayrılan iguanaların, her renk için farklı bir beslenme yöntemi vardır. En belirgin özellikleri doğada tehlike durumunda kendini çevresindeki renklere bürüyüp, kamufle olmasıdır. Iguanaların, korunmak amacıyla geliştirdiği bir diğer savunma mekanizması ise suyun altında 30 dakika kadar nefessiz kalabilmesidir.

Evde bakılması özel bir çaba isteyen iguana için, doğal yaşam koşullarını aratmayacak bir yaşam alanı yaratmak gerekmektedir. Akvaryum veya kafesler bunun için uygun olup iç tasarımı iguanaların yaşam ortamına göre tasarlanmalıdır.

Düzenli aralıklarla yıkanması gereken iguanaların, derisini değiştirdiği dönemlerde eski derinin kolaylıkla soyulabilmesi için banyo yapması gerekmektedir. Su ile temas ettiğinde hareketlenmeler gösteren iguanalar, derisi ile de suyu emerek derisinin nem oranını da dengelemiş olur. Günün büyük bir bölümünü hareketsiz bir biçimde geçiren iguanalar, sıra dışı evcil hayvanlardan birisidir.

Bu yazıda 93 yorum var

  1. buy bentyl fass

    Legal Venlafaxine Purchase, Low Price Metronidazole In Internet Online Secure Ordering, Delivery Finesse Cheap Under
    Bentyl Backpack.

  2. About Press Copyright Contact us Creators Advertise Developers Terms Privacy Policy & Safety How YouTube works Test new features Press Copyright Contact
    us Creators.

  3. graliontorile

    Regards for this post, I am a big big fan of this site would like to continue updated.

  4. graliontorile

    Hi there very nice web site!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I’ll bookmark your web site and take the feeds also…I am glad to find so many helpful info here within the post, we need work out extra techniques on this regard, thanks for sharing.

  5. dopaspips

    B, Kaplan Meier analysis of cardiac deaths in patients with and without renal tubular damage lasix ????????

  6. Larryopisp

    [url=https://over-the-counter-drug.com/#]cvs over the counter covid test[/url] best over the counter sleep aid

  7. Larryopisp

    [url=https://over-the-counter-drug.com/#]over the counter eye drops for pink eye[/url] over the counter

  8. Larryopisp

    [url=https://over-the-counter-drug.com/#]over the counter asthma inhaler[/url] humana over the counter

  9. RafaelWiz

    https://stromectol.science/# minocycline generic
    [url=https://doxycycline.science/#]doxycycline 100 mg[/url] how to buy doxycycline online

  10. RafaelWiz

    https://stromectol.science/# minocycline 50mg over the counter
    [url=https://stromectol.science/#]buy stromectol[/url] minocycline 50mg pills

  11. RafaelWiz

    https://doxycycline.science/# doxycycline order online
    [url=https://zithromax.science/#]zithromax purchase online[/url] zithromax 500mg over the counter

  12. RafaelWiz

    https://zithromax.science/# buy zithromax
    [url=https://amoxil.science/#]generic amoxil online[/url] price of amoxicillin without insurance

  13. dopaspips

    stromectol company Intravenous treprostinil as an add on therapy in patients with pulmonary arterial hypertension

  14. JesseStElm

    Drug information. Drugs information sheet.
    ivermectin
    Get here. Get here.

  15. Ronaldrisse

    Some trends of drugs. Read information now.
    ivermectin oral solution
    Drugs information sheet. Best and news about drug.

  16. Kevinlal

    Everything information about medication. Get information now.
    ivermectin 8000
    Commonly Used Drugs Charts. Everything information about medication.

  17. JamesMak

    Generic Name. Medscape Drugs & Diseases.
    https://stromectolst.com/# ivermectin pills
    Read here. Some are medicines that help people when doctors prescribe.

  18. Ronaldrisse

    Drug information. Definitive journal of drugs and therapeutics.
    https://stromectolst.com/# ivermectin 6 mg tablets
    Drugs information sheet. Read information now.

  19. Kevinlal

    safe and effective drugs are available. Everything about medicine.
    stromectol tablets for humans
    Get information now. Everything about medicine.

  20. ZacharyTab

    drug information and news for professionals and consumers. Get here.
    https://stromectolst.com/# stromectol nz
    Some trends of drugs. earch our drug database.

  21. Kevinlal

    earch our drug database. Get here.
    stromectol 3mg
    Everything information about medication. Medicament prescribing information.

  22. Ronaldrisse

    drug information and news for professionals and consumers. Cautions.
    https://stromectolst.com/# stromectol covid
    Get information now. What side effects can this medication cause?

  23. Kevinlal

    All trends of medicament. Get information now.
    [url=https://stromectolst.com/#]ivermectin 1 cream 45gm[/url]
    Some are medicines that help people when doctors prescribe. Everything about medicine.

  24. ZacharyTab

    Definitive journal of drugs and therapeutics. Some trends of drugs.
    stromectol for humans
    Top 100 Searched Drugs. Learn about the side effects, dosages, and interactions.

  25. JesseStElm

    Some trends of drugs. Get warning information here.
    where to buy ivermectin pills
    Read information now. Actual trends of drug.

  26. Ronaldrisse

    Get here. Read here.
    https://stromectolst.com/# ivermectin uk
    Drugs information sheet. Best and news about drug.

  27. Kevinlal

    Everything information about medication. Long-Term Effects.
    [url=https://stromectolst.com/#]stromectol coronavirus[/url]
    Read information now. Top 100 Searched Drugs.

  28. Kevinlal

    Learn about the side effects, dosages, and interactions. Read information now.
    cost of ivermectin 1% cream
    Read information now. Learn about the side effects, dosages, and interactions.

  29. Ronaldrisse

    Read information now. Commonly Used Drugs Charts.
    [url=https://stromectolst.com/#]buy ivermectin pills[/url]
    Learn about the side effects, dosages, and interactions. Read now.

  30. ZacharyTab

    Everything about medicine. Read here.
    [url=https://stromectolst.com/#]ivermectin tablets[/url]
    Best and news about drug. Get information now.

  31. JamesHab

    Long-Term Effects. Long-Term Effects.
    https://mobic.store/# how to buy generic mobic without dr prescription
    Long-Term Effects. Get warning information here.

  32. DavidSof

    earch our drug database. Top 100 Searched Drugs.
    lisinopril sale
    What side effects can this medication cause? Read information now.

  33. Jamesdox

    Everything about medicine. All trends of medicament. where buy cheap avodart without rx
    drug information and news for professionals and consumers. Long-Term Effects.

  34. Donaldkef

    Read information now. Drugs information sheet.
    [url=https://lisinopril.science/#]lisinopril 5mg cost[/url]
    earch our drug database. Learn about the side effects, dosages, and interactions.

  35. WillieAspiz

    Read information now. Actual trends of drug. where to buy avodart price
    Everything what you want to know about pills. п»їMedicament prescribing information.

  36. DavidSof

    п»їMedicament prescribing information. Everything information about medication.
    https://lisinopril.science/# cheap lisinopril no prescription
    Some trends of drugs. What side effects can this medication cause?

  37. WillieAspiz

    Drug information. Prescription Drug Information, Interactions & Side.
    [url=https://nexium.top/#]how to get generic nexium price[/url]
    drug information and news for professionals and consumers. Some are medicines that help people when doctors prescribe.

  38. Donaldkef

    Get here. Commonly Used Drugs Charts.
    [url=https://nexium.top/#]generic nexium tablets[/url]
    Some trends of drugs. Some trends of drugs.

  39. JamesHab

    Commonly Used Drugs Charts. Cautions.
    [url=https://mobic.store/#]buy mobic without a prescription[/url]
    earch our drug database. Generic Name.

  40. Donaldkef

    Read now. Medicament prescribing information.
    lisinopril 2mg tablet
    All trends of medicament. Some trends of drugs.

  41. Jamesdox

    Medscape Drugs & Diseases. safe and effective drugs are available.
    [url=https://levaquin.science/#]order cheap levaquin prices[/url]
    Generic Name. п»їMedicament prescribing information.

  42. WillieAspiz

    Comprehensive side effect and adverse reaction information. Read now.
    where to get cheap mobic
    Everything what you want to know about pills. earch our drug database.

  43. DavidSof

    All trends of medicament. Commonly Used Drugs Charts.
    buy cheap mobic without prescription
    Everything about medicine. Everything what you want to know about pills.

  44. DavidWat

    Everything information about medication. Medscape Drugs & Diseases. https://amoxicillins.com/ amoxicillin 750 mg price
    Read now. What side effects can this medication cause?

  45. DennisAcara

    Cautions. Top 100 Searched Drugs.
    https://finasteridest.com/ can you get cheap propecia without rx
    Drugs information sheet. Get here.

  46. DavidWat

    Drug information. Get here.
    https://azithromycins.online/ where can i purchase zithromax online
    Drugs information sheet. drug information and news for professionals and consumers.

  47. DennisAcara

    Drugs information sheet. Learn about the side effects, dosages, and interactions.
    [url=https://finasteridest.online]where to get cheap propecia pills[/url]
    Get warning information here. Long-Term Effects.

  48. JamespaL

    safe and effective drugs are available. Definitive journal of drugs and therapeutics. [url=https://amoxicillins.online/]generic amoxil 500 mg[/url]
    Learn about the side effects, dosages, and interactions. Top 100 Searched Drugs.

  49. AaronJarie

    Some are medicines that help people when doctors prescribe. What side effects can this medication cause?
    how can i get clomid
    Best and news about drug. Drugs information sheet.

  50. JamespaL

    Read information now. Definitive journal of drugs and therapeutics. can you purchase amoxicillin online
    Learn about the side effects, dosages, and interactions. Get warning information here.

  51. DavidWat

    Medscape Drugs & Diseases. Get here. azithromycin amoxicillin
    Top 100 Searched Drugs. Comprehensive side effect and adverse reaction information.

  52. DennisAcara

    Long-Term Effects. Read information now.
    https://clomiphenes.com how to get cheap clomid price
    Learn about the side effects, dosages, and interactions. Prescription Drug Information, Interactions & Side.

  53. DavidWat

    What side effects can this medication cause? Everything about medicine.
    [url=https://clomiphenes.com]buying cheap clomid online[/url]
    Generic Name. Medscape Drugs & Diseases.

  54. AaronJarie

    Get information now. Some are medicines that help people when doctors prescribe.
    [url=https://azithromycins.online/]zithromax cost canada[/url]
    Everything information about medication. Prescription Drug Information, Interactions & Side.

  55. DennisAcara

    Actual trends of drug. earch our drug database.
    [url=https://finasteridest.online]how to buy generic propecia without a prescription[/url]
    Top 100 Searched Drugs. Read information now.

  56. JamespaL

    Medscape Drugs & Diseases. safe and effective drugs are available.
    https://azithromycins.online/ buy cheap generic zithromax
    Drug information. Read information now.

  57. DavidWat

    Top 100 Searched Drugs. Definitive journal of drugs and therapeutics.
    cost of clomid pill
    Top 100 Searched Drugs. Definitive journal of drugs and therapeutics.

  58. Donaldovefe

    Read information now. Comprehensive side effect and adverse reaction information.
    how to get generic clomid pills
    Get here. Everything about medicine.

  59. RobertEteno

    Commonly Used Drugs Charts. Prescription Drug Information, Interactions & Side.
    [url=https://edonlinefast.com]best drug for ed[/url]
    Drugs information sheet. Read information now.

  60. Efrenphels

    Prescription Drug Information, Interactions & Side. earch our drug database.
    male erection pills
    safe and effective drugs are available. What side effects can this medication cause?

  61. PhilipExato

    Medscape Drugs & Diseases. Read here.
    https://edonlinefast.com buy ed pills online
    Long-Term Effects. Comprehensive side effect and adverse reaction information.

  62. Mortonkix

    Learn about the side effects, dosages, and interactions. Definitive journal of drugs and therapeutics.
    https://edonlinefast.com ed medications list
    Actual trends of drug. Cautions.

  63. RobertEteno

    drug information and news for professionals and consumers. All trends of medicament.
    buy ed pills online
    Best and news about drug. Long-Term Effects.

  64. Mortonkix

    Long-Term Effects. Get here.
    https://edonlinefast.com male ed pills
    earch our drug database. п»їMedicament prescribing information.

  65. PhilipExato

    Everything information about medication. Generic Name.
    https://edonlinefast.com best non prescription ed pills
    Long-Term Effects. Get here.

  66. MichaelBek

    Cautions. Commonly Used Drugs Charts.
    https://canadianfast.online/# canadian online pharmacy
    Get warning information here. Definitive journal of drugs and therapeutics.

  67. VictorFix

    Read information now. Actual trends of drug.
    [url=https://canadianfast.online/#]buy canadian drugs[/url]
    Read here. safe and effective drugs are available.

  68. RobertEteno

    Commonly Used Drugs Charts. earch our drug database.
    https://canadianfast.com/# ed meds online without doctor prescription
    Generic Name. Some trends of drugs.

  69. Jeffreydrast

    Read here. What side effects can this medication cause?
    [url=https://canadianfast.com/#]buy prescription drugs from canada cheap[/url]
    Everything information about medication. Read here.

  70. EdgarKex

    Some are medicines that help people when doctors prescribe. Everything what you want to know about pills.
    canadapharmacyonline com
    What side effects can this medication cause? Get here.

  71. VictorFix

    Commonly Used Drugs Charts. Top 100 Searched Drugs.
    https://canadianfast.com/# how to get prescription drugs without doctor
    Read now. Some trends of drugs.

  72. Jeffreydrast

    Comprehensive side effect and adverse reaction information. Drug information.
    canadian pharmacy checker
    Everything information about medication. Get here.

  73. MichaelBek

    Comprehensive side effect and adverse reaction information. Some are medicines that help people when doctors prescribe.
    canadian pharmacy online ship to usa
    Some trends of drugs. Get warning information here.

  74. RobertEteno

    All trends of medicament. Definitive journal of drugs and therapeutics.
    canadian pharmacy scam
    Medscape Drugs & Diseases. Drugs information sheet.

  75. EdgarKex

    Long-Term Effects. Everything what you want to know about pills.
    [url=https://canadianfast.com/#]pet meds without vet prescription[/url]
    Some are medicines that help people when doctors prescribe. Everything information about medication.

  76. Jeffreydrast

    Read information now. Best and news about drug.
    [url=https://canadianfast.com/#]ed prescription drugs[/url]
    Some are medicines that help people when doctors prescribe. Best and news about drug.

  77. RobertEteno

    Long-Term Effects. Read information now.
    canadian pharmacy cheap
    Some are medicines that help people when doctors prescribe. All trends of medicament.

  78. EdgarKex

    Best and news about drug. Drug information.
    [url=https://canadianfast.online/#]prescription drugs online[/url]
    Get information now. Get here.

  79. VictorFix

    Read now. Learn about the side effects, dosages, and interactions.
    canadian drugstore online
    What side effects can this medication cause? All trends of medicament.

  80. Jeffreydrast

    Read information now. Read here.
    https://canadianfast.com/# buy anti biotics without prescription
    Cautions. Top 100 Searched Drugs.

Bir cevap yazın